Ett stort steg

Jag ser vaccinationen som det första steget mot det nya hemmet. När kattungarna flyttar ska de ha fått två sprutor mot kattpest och kattsnuva. 

Kattpest är en mycket smittsam virussjukdom som ger ihållande kräkningar, sprutande diarré och feber. Den leder ofta till döden på en ovaccinerad katt. Alla katter, även innekatter, ska vaccineras mot kattpest. Smittan kan tas in genom t ex skor. Besök hos veterinären eller vistelse på kattpensionat innebär risk för smitta. De flesta kattpensionat har som krav att de katter, som ska bo där, ska ha giltigt vaccinationsskydd. 

Kattsnuva, kallas även kattinfluensa, är inte en lika allvarlig sjukdom som kattpest men betydligt vanligare. Tyvärr är vaccinationen inte lika effektiv som kattpestvaccinet men katter som trots vaccination drabbas av kattsnuva får lindrigare symtom än ovaccinerade.

I måndags var småttingarna hos doktorn. De var åtta veckor och skulle få sin första vaccination. Lotta ringde och rådgjorde med mig, om hon också skulle ta med Sissel. Det råder säkert delade meningar om hur man ska göra, som det gör om så mycket annat. Jag tycker att det är ett onödigt extrajobb. Vaccinationen går fort och jag har inte märkt att varken kattmamma eller hennes ungar mått dåligt av att vara åtskilda en halvtimme. Visst har jag hört om kattungar som blivit sjuka av vaccinet men, som väl är, har ingen i min närhet drabbats och det är inte heller vanligt. Kattungarna lekte de och stojade som vanligt efter veterinärbesöket och Sissel verkade inte ha varit nämnvärt orolig. Nästa vaccination blir fredagen den 17 november. Då ska kattungarna även veterinärbesiktigas och ID-märkas. 

Alla småmissarna börjar hitta ut ur hagen nu genom att de först klättrar upp i den lilla klätterställningen, som de har i hagen. Sedan kan de ta sig därifrån ut på kanten av hagen och därefter hasa ner längs utsidan. Lotta har ställt mat och vatten åt dem på golvet, för om de tar sig ut, när hon är på sitt arbete måste de ju kunna äta, dricka och gå på lådan (som också finns i rummet) för de tar sig inte in själva igen. Lilla Nickan är en riktig mammagris, som tar alla tillfällen i akt att få en gosstund med mamma. Mjölken hon får i sig är nog inte den största anledningen till att hon vill dia.

På torsdag är Lotta hemma och har lovat att ta nya foton på kattungarna. Idag kan jag bara visa Nickans ”gos med mamma”. 

 
24 okt 2017

Välkommen till www.kattungar-stockholm.se

 

Om du fyller i din e-mailadress kommer du att få nyhetsbrev från mig. Det kan handla om ett nytt foder, en utställning eller annat "matnyttigt" för kattintresserade.

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)