Fick ett sms

Vilken tur jag haft med mina kattungeköpare! Igår pratade jag med en annan uppfödare som verkligen inte haft samma lycka. Hon har haft och har annonser både på Blocket och på Ragdollklubbens hemsida. Flera har kommit och tittat på kattungarna och lovat återkomma med besked, när de funderat lite. Har de gjort det? Neej!! Så gör man bara inte, man ringer eller skriver att man inte längre är intresserad istället för att bara inte höra av sig! Sådant har jag sluppit och det är jag glad över. När väl någon kommit för att titta på en kattunge hos oss, har jag aldrig känt någon tveksamhet till att sälja till den personen. Vi har känt ett ömsesidigt förtroende och skrivit tingningsavtal efter någon timme. Kanske beror det på att jag bara träffat dem som jag, via mail eller telefon, skapat mig en bra bild av och som jag känt kommer att kunna erbjuda kattungen ett bra liv.
En av dessa fina kattungeköpare är Annelie. Idag fick jag ett sms, där hon berättade att hon varit hos veterinären med Smulan, som inte betett sig som vanligt, när hon gått på lådan; kissat bara lite åt gången men väldigt ofta. Den troliga diagnosen var "stressblåsa" (eg. idiopatisk cystit) men man tog ändå urinprov för att utesluta urinvägsinfektion. Genom sms:et har jag lärt mig något nytt. Jag hade tills idag bara hört talas om begreppet hos människa. Nu har jag läst på och vet mer:


Orsak: stressblåsa kan ha många förklaringar, där stress kan vara en utlösande faktor (därav namnet); t ex renovering, ny sorts sand, ny familjemedlem, ny katt flyttar in i området osv. Även övervikt kan vara en anledning.
Symtom: katten småskvätter och slickar sig på penis eller vulva. Den kan börja kissa på nya ställen, ibland är urinen blodblandad. Sjukdomen är ganska vanlig men ibland krånglig att få bukt med.
Diagnos: Urinprov och ibland urinodling, blodprov och eventuellt ultraljud (för att utesluta ”grus” i blåsan, polyper och tumörer).
Behandling: försöka finna orsaken till stressen och göra sitt bästa för att eliminera den. Stimulans. Överviktiga katter ska dietbehandlas.

Det var gårdagens nya kunskap. Stressblåsa är alltså ett vanligt förekommande sjukdomstillstånd, ej allvarligt, men kan vara ack så jobbigt för både katten och dess ägare.

8 aug 2017

Välkommen till www.kattungar-stockholm.se

 

Om du fyller i din e-mailadress kommer du att få nyhetsbrev från mig. Det kan handla om ett nytt foder, en utställning eller annat "matnyttigt" för kattintresserade.

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)