Fler uttryck på kattelska

Ögonen:

Stirrar = Kattrivaler kan lösa en konflikt genom att stirra ut varandra. Därför är du ett hot om du stirrar i kattens ögon. Därför ska du titta på din katt med halvslutna ögon och blinka långsamt då och då. Detta signalerar att du är vänligt sinnad.

Stora pupiller =  En rädd katt har stora pupiller som kan vara närmast klotformade.

Pupiller som smala streck = En irriterad eller ilsken katt har smala pupiller.

Om man kelar med en katt och ser att pupillerna smalnar av kan det vara bäst att lämna den ifred en liten stund – då har den fått nog och börjar bli lite irriterad.

Andra "signaler"

Om katten ligger lite på sidan med tassarna utsträckta är han totalt avslappnad. Att visa magen är det yttersta tecknet på tillförsikt, eftersom magen är kattens mest sårbara område.

 

Flemar = katten njuter av en ovanlig och lockande doft. Den ser ut som om den befinner sig i trans och stirrar framför sig. Vid sådana tillfällen använder sig katten av ett lukt- och smakorgan – det Jacobsonska organet. Med detta organ ”läser” katten av doftnyheterna i sitt revir.

Katten kan också ge order

Katten sträcker ut sig vid dina fötter:
"Det är hög tid att du börjar klappa mig nu!"

 Katten jamar regelbundet:
"Jag tänker irritera dig ända tills du ger mig mat!"

 Katten lägger en leksak vid dina fötter:
"Lek med mig!"

Så pratar du med katten!

Det finns visserligen ovetenskapliga men ändå genomförda undersökningar, som visar att 19 kattägare av 20 talar med sin katt. Katten lär sig snart att förstå väldigt mycket av det du säger.

Först och främst handlar det om tonfall. De flesta kattägare använder ett särskilt tonfall som bara gäller familjens kelgris. Det lär sig katten redan i unga år. Snart uppfattar den vilket humör du är på och kan anpassa sig efter detta. 

Katten lär sig också att förstå ett antal ord, om man använder dem ofta - först och främst sitt namn.

Men det är inte bara ord och tonfall som är viktiga för katten. Även ditt kroppsspråk visar tydligt för katten vad du vill ha sagt, utan att du själv vet om det. 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Idag kom Marco och Linda för att hälsa på Sixten. Det var så roligt för mig att äntligen få träffa dem. Ove hade ju redan bekantat sig med dem, när de var här första gången (då jag var inlagd på Danderyds sjukhus). Jag har haft mailkontakt med Marco ända sedan Sandie var dräktig och jag tyckte nästan att jag redan kände honom. Den känslan kvarstod, när de kom - det var som att träffa gamla vänner och jag tror att Linda och Marco kände likadant. Sixten kommer att flytta 14 juni och Marco har tagit semester hela veckan. Sedan börjar Lindas ledighet och hon kommer att vara hemma hela sommaren. När hennes utbildning fortsätter i höst, kommer hon att vara hemma mycket, eftersom det mesta handlar om studier hemifrån. Sixten kommer till jättebra "föräldrar".

På torsdag kommer Annelie och hälsar på sin misse, Smulan, och då hoppas jag på att få presentera henne.

Så här fina är Marco, Linda och lilla Sixten. varför bilden vände, vet jag inte, vägrar öppna Photoshop och försöka rätta till den. Alla kan ju ändå se, så fina de är.

 

 
22 maj 2016

Välkommen till www.kattungar-stockholm.se

 

Om du fyller i din e-mailadress kommer du att få nyhetsbrev från mig. Det kan handla om ett nytt foder, en utställning eller annat "matnyttigt" för kattintresserade.

Facebook

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)