Flockdjur? Sällskapskatt? Ensamkatt?

Jag är inte enig med den gängse uppfattningen om att katter inte är flockdjur eller är jag det? I länder där det finns många utekatter - med eller utan ägare - ser man katterna ofta ligga tillsammans på t ex ett skuggigt tak. Jag har räknat till så många som 20 katter. Är inte det en flock? 

Nya (eg. nygamla) rön bevisar att katten inte är helt ensamlevande!
Katten är ett mycket socialt djur som gärna har sällskap. Människor är ju förstås bäst, men andra katter eller hundar går alldeles utmärkt. Enligt forskningar, som gjorts på viltlevande katter i Rom och i London, hade katterna speciella träffpunkter. Dit kom de för att umgås, sola tillsammans, leka och tvätta varandra, eller bara vara där tillsammans. I London där det lever många utekatter på en väldigt liten yta, hade katterna "skiftgång" på reviren. Det vill säga de gick sin revirrunda på vissa bestämda tider för att undvika grannkatten, då deras revir överlappade varandra. Av detta kan man dra den slutsatsen att katten egentligen är ett fredsälskande djur som undviker slagsmål till det yttersta.
Skillnaden mellan ett flockdjur och ett socialt djur är den att flockdjuret behöver en ledare, medan det sociala djuret är mer självständigt - det behöver ingen att se upp till - men det lever i harmoni med andra av samma sort.

På många bondgårdar där katterna får bestämma själva finns det i regel flera honor som lever tillsammans. Vanligtvis är det en matriark som har låtit dottern/ döttrarna stanna kvar, men motat bort sönerna. Varför sönerna blir bortmotade säger sig nästan självt, om man tänker efter lite. Finns där en kastrerad hane "får" även han stanna kvar. Några få ord om rangordningen; den högst rankade är honan som har ungar eller har haft flest kullar, därefter kommer de andra fertila honorna, först efter dem kommer de okastrerade hanarna och sist kommer kastrater och kattungar. Ledarhonan går genast emellan om två katter verkar råka i luven på varandra. I de allra flesta fall lyckas hon också lugna dem. Tamkattens rangordning och beteende liknar väldigt mycket hierarkin och beteendet som lejonen har. 

Lite kort om att sammanföra två katter ( en "gammal" och en kattunge): en kattunge som är MINST 12 veckor gammal är fysiskt och psykiskt mogen och kan tala artigt och tydligt kattsråk med andra katter. Det är viktigt att man låter två, för varandra obekanta, katter sköta sig själva. Det kan bli lite fräsigt i början, den "gamla" katten kan försöka slå efter den nya (något att tänka på innan är att man klipper båda katternas klor, så att de inte skadar varandra i onödan). Det är bara för att prova på toleransen och sätta den nya katten på plats. Inom en vecka, oftast efter ett par dagar, börjar de lugna ner sig. En kattunge kan faktiskt charma en vuxen ganska så fort. Några problem brukar det mycket sällan bli. Men eftersom katter, precis som människor har personkemi, är det inte alltid som de kan trivas tillsammans. 
Hur vet man då om det inte fungerar? Jo, om det fortfarande efter ca en månad förekommer osämja, hugg och slag mellan katterna, kommer de troligtvis aldrig att trivas tillsammans men, som sagt, det är inte vanligt. Så gör din stackars ensamma katt (och dig själv) en tjänst; skaffa en kompis åt den!
Det är inte jobbigare med två katter än med en! Nästan bara dubbel glädje, tredubbel glädje och fyrdubbel glädje. Där går gränsen för mig, sedan kan det bli för jobbigt.

Så var det fördelar med huskatten, som jag tänker ta upp idag. Huskatten är ett utmärkt sällskap till både andra huskatter, raskatter, hundar och människor. Om den är utekatt håller den råttor och möss borta från bostaden och tomten. Den är billig i inköp (f ö kostar den lika mycket som en raskatt; mat, sand, vaccinationer och försäkring). 

Genom att skaffa en katt från ett katthem, kan man rädd kattens liv och berika sitt eget och i vissa fall en annan katt o/el hunds liv.

6 okt 2015

Välkommen till www.kattungar-stockholm.se

 

Om du fyller i din e-mailadress kommer du att få nyhetsbrev från mig. Det kan handla om ett nytt foder, en utställning eller annat "matnyttigt" för kattintresserade.

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)