Foder, sand, utställning, försäkring - svårt

Min erfarenhet är att ju mer jag lärt mig om katter, desto svårare har det blivit i vissa avseenden. Jag måste lära mig mer för att veta, vad jag egentligen tycker. Innan jag skaffade raskatt, funderade jag över huvud taget inte över, vad som är bäst för katter att äta. För mig var det naturligt att köpa kattmat i dagligvaruaffären och när min gamla katt, Mysan, inte ville äta av den, övergick jag till det hon tyckte om; nymald köttfärs, kokt fisk, kyckling-, fläsk- och oxfilé (det senare vid olika högtider). Så enkelt! Jag visste ingenting om det livsnödvändiga taurinet, PK-brist eller BARF. 

När jag köpte Tasse och Stisse, hade jag i alla fall förstått att kosten skulle anpassas efter ras, ålder, tänder och ev matsmältningsproblem men det var ju inte heller särskilt svårt. Gå till djuraffären och köpa en påse med Royal Canin med foder anpassat efter katten. Lite blötmat från ICA och så var det klart. Det är nu det blivit knepigt. Efter att ha tagit mig igenom SVERAKS "Att ha katt", klarat Pawpeds kurs 1, gått på diverse föreläsningar bl a om kattens tänder och läst en del om BARF är det inte så lätt längre. 

BARF-utfordring innebär att utfodra hundar, katter och andra husdjur med rått kött, ätbara ben, inälvor och grönsaker. Förespråkarna av dieten hävdar att den är näringsmässigt överlägsen traditionellt torr- eller burkfoder. Förespråkarna hävdar att den råa födan ger flera hälsofördelar medan kritikerna menar att den innebär risker som obalans i näringsintaget. 

Royal Canin och Hill's hävdar att deras foder är näringsmässigt perfekt, innehåller allt en katt behöver och smakar gott. Enkelt och bra för matte och husse.

Hur är det då med Pussi, Whiskas, Sheba, Gourmet och alla de andra kattmatsorterna, som finns i matvarubutikerna? Enligt TV-reklamen blir det ju Whiskas om katten själv får välja.

Hittills har det varit Royal Canin och Hill's i torrfoder. Kattungarna har fått Royal Canins kattungemat som blötfoder. Den förra kullen älskade det, den här äter inte blötmat alls. De vuxna gillar Sheba men även lite olika sorters kattmat från Bromma zoo. 

Det är så mycket att ta hänsyn till, när man väljer mat till sina älsklingar. En faktor som också måste räknas in, när man gör sitt val, är priset. Vad gör man? Läser på, diskuterar matfrågan med uppfödare och andra kattägare, fackfolk i djuraffärerna, veterinärer och .... funderar. Sedan utfordrar man katten med det, som sammantaget passar katten och dess ägare allra bäst.

Mina funderingar om och kring sand (och annat kattströ) har resulterat i att jag tagit reda på så mycket jag kunnat om pellets, sand, bentonitlera och spån. Dem kommer jag att skriva om imorgon. 

25 jan 2016

Välkommen till www.kattungar-stockholm.se

 

Om du fyller i din e-mailadress kommer du att få nyhetsbrev från mig. Det kan handla om ett nytt foder, en utställning eller annat "matnyttigt" för kattintresserade.

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)