Fodervärd

Nicke och Anna-Karin vill gärna bli fodervärdar för en katt från oss. Det innebär ett stort ansvarstagande men också stor glädje - dels för dem själva men inte minst för Saga, som får en kompis. Att ha en katt på foder innebär minst lika mycket ansvar som att äga den. 
Att vara fodervärd innebär att man står för kattens foder och sand men även mycket  annat. Om det är en hona så betyder det att man skall ha kattungekullar hemma. Många uppfödare, som lämnat en katt på foder, erbjuder sig att komma till fodervärden, när katten ska föda men fodervärden bör också skaffa sig en del kunskap om dräktighet och förlossningar etc. Det är inte så vanligt att ägaren/uppfödaren tar hem sin katt när den ska ha kattungar utan överenskommelsen är oftast att kullen skall födas hos fodervärden. Själv skulle jag allra helst vilja ta hem honan innan förlossning, för jag älskar kattungar laughing. Kanske är det oroande för kattmamman att behöva flytta från sina "föräldrar" och eventuella "syskon" - katter gillar ju inte förändringar - och då får jag nöja mig med att hälsa på. Jag vet inte så mycket om detta men jag ska fråga mer erfarna uppfödare, innan det blir aktuellt.
När det gäller att ha en hane på foder kan det bli knepigt eftersom ägaren/uppfödaren med största sannolikhet vill använda honom i avel. Fodervärden måste då ta emot andras honor i sitt hem. Hanen blir ”till sig” och kan börja markera revir och det kan börja lukta kattkiss i bostaden men det behöver naturligtvis inte bli så. Hos Pia kan man inte ana att det finns en fertil hankatt i huset.
Oavsett hane eller hona på foder så skall ett avtal skrivas. Avtalen kan se mycket olika ut, så det är viktigt att läsa igenom det noga. En viktig bit är att det skall stå att det är ägaren/uppfödaren som står för försäkring på katten. Annars kan det bli fodervärden som får stå för ”hela kalaset” vid t.ex ett eventuellt kejsarsnitt. På SVERAKs hemsida finns ett förslag på avtal. Där finns också  en massa annat matnyttigt, som kan vara bra att veta. 

Ja, det är en bit tills dess. Vi vet inte ännu, om Stina är dräktig men hoppas det innerligt. Hon är i alla fall redo för små barn. Efter den förra kullen hade hon gått ner i vikt och pälsen var glanslös. Nu har hon återtagit normalvikten och pälsen är tät och i fin kondition. Vi får se.

10 sep 2015

Välkommen till www.kattungar-stockholm.se

 

Om du fyller i din e-mailadress kommer du att få nyhetsbrev från mig. Det kan handla om ett nytt foder, en utställning eller annat "matnyttigt" för kattintresserade.

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)