Fodervärd

Lotta är ju fodervärd till Sissel men kanske inte alla vet, vad det egentligen innebär. Därför ska jag försöka förklara det.
Att vara fodervärd innebär samma ansvar (kanske till och med mer) som att äga en katt. Det innebär definitivt inte att man får en katt utan att göra någonting. Tvärtom - man gör väldigt mycket innan ägarskapet övergår från uppfödaren till fodervärden. Att ha katt kostar en hel del, om katten ska skötas på ett bra sätt. Stora delar av kostnaden står fodervärden för; mat, sand, matskålar, klätterträd, leksaker, ev. kattbädd och sele och koppel. De kostnader som den egentliga ägaren står för är försäkring, avgift till en kattklubb (för att erhålla stamtavla på kattungarna krävs det), kostnaden för stamtavla och veterinärkostnader för kattungarna (enl. SVERAK:s bestämmelser) innan försäljning och eventuella veterinärkostnader om katten blir sjuk eller drabbas av förlossningskomplikationer.

Om foderkatten är en hona innebär det också att att fodervärden ska ha kattungar hemma. Ägaren hjälper givetvis till med råd och många är också behjälpliga vid själva födandet men även fodervärden bör lära sig en del om både dräktighet och förlossningar. Det är sällsynt att uppfödaren tar hem sin hona innan förlossning, eftersom det kan stressa henne att komma till en helt ny miljö med obekanta katter. Att vara fodervärd åt en hane kan innebära en del problem, eftersom den fertila hanen kan börja urinmarkerar sitt revir och hela bostaden kan börja stinka. Som väl är gör inte alla hankatter så. Uppfödaren kan vilja använda katten till parning av sina egna honkatter och även sälja parningar till andra och fodervärden måste då ta emot honorna i sitt eget hem.

Oavsett hane eller hona på foder är det oerhört viktigt att bra SKRIFTLIGT avtal upprättas och att både för- och nackdelar beaktas. Avtalet bör innefatta:

Avtalet bör dateras och undertecknas av både ägare och fodervärd. 

29 jul 2016

Välkommen till www.kattungar-stockholm.se

 

Om du fyller i din e-mailadress kommer du att få nyhetsbrev från mig. Det kan handla om ett nytt foder, en utställning eller annat "matnyttigt" för kattintresserade.

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)