För första gången slog det mig

Kan katter födas utvecklingsstörda?

Ni kanske undrar varför jag jag ens kom att fundera över det. Anledningen var att jag satt i soffan och tittade på Nyhetsmorgon, där en familj på fem personet nyss medverkade; mamma, pappa och tre söner varav två med Down's syndrom. Jag googlade "kan katter födas utvecklingsstörda?"

Manda skrev: "Jag har en liten kisse som hämtades från ett katthem som kattunge och nu är 3 1/2 år. Hon har ovanligt svårt för förändringar och kan t ex bli rädd när jag byter gardiner. Dessutom grips hon väldigt lätt av panik. Antingen rusar hon då runt tills hon stupar eller kryper in under någon möbel och sätter sig där och gallskriker. Hon förstår sig också väldigt dåligt på faror".

"Om exempelvis syretillförseln till hjärnan någon gång blivit blockerad när katten var liten, kan det ha givit upphov till hjärnskador, precis som hos människor" (här vill jag själv flika in att syrebrist även kan uppstå innan födelsen). Så här skrev en annan läsare: "Det är väl heller inte otänkbart att katter kan födas med lägre intelligensnivå eller andra begränsningar, särskilt om de är inavlade (inavel är ju inte ovanlig i kattkolonier och varifrån den här kissen kommer är okänt). Att det enbart skulle handla om en otrygg katt har jag svårt att tro", fortsatte han.
Själv ska jag fundera lite mer på, om jag märkt eller hört talat om något sådant.

Sent i går kväll, rättare sagt inatt, påbörjade jag arbetet med att organisera det kommande jobbet med uppdateringen av Ragdollklubbens hemsida. Allt måste gås igenom! Även om vi inte tänker på det, kommer successivt nya bestämmelser, råd och rutiner. 2 1/2 år har förflutit sedan vi senast gick igenom hemsidan förra gången och det är lång tid i sådana här sammanhang.

Min "kollega" har inte samma uthållighet som jag och har somnat i soffan bredvid mig. På så sätt håller han mig ändå sällskap. Jag är noga med att "bädda" så att han kan lägga sitt fina, lilla huvud på en kudde tätt intill mig. Det är en stor ynnest att få ha en rofylld och mjuk kisse vid sin sida.

 
19 jan 2020

Välkommen till www.kattungar-stockholm.se

 

Om du fyller i din e-mailadress kommer du att få nyhetsbrev från mig. Det kan handla om ett nytt foder, en utställning eller annat "matnyttigt" för kattintresserade.

Facebook

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)