Första gången i Södertälje

Det är för få kattutställningar i Sverige, åtminstone i Stockholm och platser inom en radie på 20 min från huvudstaden. Efter bara några dagar brukar utställningarna vara fulla (ska erkänna att jag inte vet, hur det förhåller sig på andra ställen i landet). Igår var det dags för Birka kattklubb och evenemanget hölls i Täljehallen, en i mitt tycke betydligt trevligare lokal än den i Sollentuna. Vi åkte vid lunchtid och trafiken, särskilt in mot Stockholm, var lika tät som i rusningstrafik en vardag. 

40 kronor kostade inträdet och medan vi väntade på att få betala gav Pia sig till känna. Hon och hennes dotter Emma, satt i cafeterian och pustade ut en stund. Emma hjälper Ragdollklubben att lägga ut kattungeannonser och Facebook-inlägg på klubbens hemsida och är ägare av tre ragdolls, varav en, Hero, just hade blivit nominerad.

Utställningslokalen kändes rymligare och mer överskådlig än Sollentuna rackethall, tycker jag. En av förklaringarna kan vara att man hade valt att endast långhåriga katter, Grupp I och Grupp II, ställdes ut igår och att de övriga två grupperna har sin dag idag. Säkert finns det dem som kan ange många motargument, som jag inte ens kan komma på nu men som kanske t om skulle få mig att ändra uppfattning. Jag var iallafall nöjd igår.

Det har skett många förändringar sedan den första kattutställningen hölls 1598 på en marknad i England. Sveriges första kattklubb bildades 1946. Nio år senare, 1955, bildades SVERAK, då med fyra godkända domare. De flesta internationella utställningar avhölls på den tiden i tre dagar – två dagar var ett undantag fram till i början av 1960-talet. Utställningsarrangören rengjorde kattlådorna och tillagade maten till samtliga katter! Katterna fick stanna i sina burar under hela utställningen, det vill säga även nattetid. Detta gjorde att man hade ”nattkattvakt” som höll kontroll. Inte förrän vid årsmötet 1988 beslutades att katter inte fick vistas i utställningslokalen över natten!!! 

I väntan på nomineringen sov Hero en del, kanske tyckte han att det var tråkigt men i sådant fall dolde han det väl. Han är van vid utställningar och hjälpte också Daniel och mig, när vi representerade Stockholms katthem på SEA i Kungens kurva för några veckor sedan.

 
12 nov 2017

Välkommen till www.kattungar-stockholm.se

 

Om du fyller i din e-mailadress kommer du att få nyhetsbrev från mig. Det kan handla om ett nytt foder, en utställning eller annat "matnyttigt" för kattintresserade.

Facebook

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)