Första tanken när rapporten kom från Kina

Jag associerade direkt till katter, när rapporterna om dödsfall till följd av coronaviruset först kom. Mindes lite diffust att jag lärde mig, i en av PawPeds kurser, att det finns två typer av viruset, där det ena är beskedligt och det andra farligt. Jag googlade naturligtvis fram hur det egentligen förhåller sig och så här är det.

Katter som hålls i grupp inomhus bär som regel på den typ av kattens coronavirus, som normalt inte orsakar några symtom (Feline coronavirus, FCoV), möjligtvis lätt diarré och då främst hos yngre katter. Dessa katter testas sällan för det viruset.
Kattens FIP-virus (Feline Infectious peritonits virus), en muterad form av coronaviruset, orsakar dödlig sjukdom hos katt. FIP-formen av viruset har - tack och lov - visats inte vara smittsamt, det vill säga att en katt med FIP inte ska kunna smitta andra katter med FIP-virus men de kan sprida coronaviruset i tarmform, precis som de katter i gruppen som inte visar symtom på sjukdom alls.

Smittan sker främst via avföringen. FCoV kan överleva i upp till sex veckor i dåligt rengjord miljö, men är känsligt för vanliga rengöringsmedel.  

De flesta katter blir fria från coronavirus inom några månader efter smittillfället, men de kan lätt återinfekteras. I en kattbesättning kan coronavirussmitta leva kvar år efter år genom att individerna återsmittas via avföringen från både kroniska och tillfälliga virusutsöndrare.

Oron för coronasmitta bland människor har enligt många fått orimliga proportioner. Förhoppningsvis lugnas i alla fall några av att att veta att det i dagsläget inte finns misstankar om att husdjur kan sprida smitta eller bli sjuka av det nya coronaviruset, Covid-19 enligt SVA, Statens veterinärmedicinska anstalt. Nu får vi bara hoppas att det snart kommer att blåsas FARAN ÖVER.

13 mar 2020

Välkommen till www.kattungar-stockholm.se

 

Om du fyller i din e-mailadress kommer du att få nyhetsbrev från mig. Det kan handla om ett nytt foder, en utställning eller annat "matnyttigt" för kattintresserade.

Facebook

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)