Fortsättning på gårdagens bloggavsnitt

FIFe är ett internationellt raskattsförbund.; ett gemensamt förbund över nationsgränserna, som det svenska kattförbundet SVERAK är kopplat till. Den 10 december 1950 hölls organisationens första generalförsamling, i Gent i Belgien. Där och då antogs organisationens officiella stadgar under namnet FIFe (Federation International Feline Europe). 

Fife har godkänt över 40 kattraser samt otaliga färgvarianter. 
FIFe är ganska strikta inför erkännande av nya raser. Dessa klassificeras sedan efter kategorier som är specifika för förbundet (källa Wikipedia).

Det finns även andra internationella kattförbund men dem lämnar jag åt sidan idag.

Den i Sverige största kattutställningen, 1 100 tävlande katter, arrangerades av Stockholms kattklubb i Upplands Väsby i mars förra året. Det skulle förvåna mig, om det blir färre katter anmälda i år. Den som aldrig varit på kattutställning har gått miste om en fantastisk upplevelse; en hel lokal full av vackra djur och glada, förväntansfulla människor. 

Ingenting av vad jag hade föreställt mig stämde överens med verkligheten insåg jag, när jag för första gången besökte en kattutställning. Jag hade tänkt mig mer eller mindre stressade och jamande katter, som med sitt kroppsspråk visade att de inget hellre önskade än att komma därifrån. Så var det inte!!! De flesta låg lugnt i sina burar, några knaprade "frön" i sina matskålar och en och annan svarade, när man pratade med den. En del stod på ägarens medhavda trimbord, för att få en sista "fixning" innan domarbedömningen. Andra satt i sina ägares knä - helt stilla utan att visa minsta tecken på kommande rymningsförsök. Otroligt!!!
Historien om de första utställningarna känns nästan overklig. Den återkommer jag till imorgon.

 

 

8 jan 2020

Välkommen till www.kattungar-stockholm.se

 

Om du fyller i din e-mailadress kommer du att få nyhetsbrev från mig. Det kan handla om ett nytt foder, en utställning eller annat "matnyttigt" för kattintresserade.

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)