Ge akt på ändrat beteende

När jag växte upp hade vi hundar av diverse raser; collie, tax och ett antal pudlar. Något jag särskilt minns var att jag fick lära mig att om hundens nos är torr, är hunden sjuk på något vis. Det stämmer inte alltid, varken om det är en hund- eller kattnos som är torr. Det finns flera andra tänkbara anledningar, som inte har något som helst samband med hälsa.

En torr kattnos kan bero på att katten har legat i solen, varit i ett rum med dålig ventilation eller legat framför en brasa eller ett varmt element. En kattnos kan t.om. skifta från fuktig till torr flera gånger under dagen.

I vissa fall kan kattens nos ändå säga något om hälsan. Om kissen har sprickor, sårskorpor eller öppna sår på sin näsa, kan den ha en hudsjukdom och bör tas till veterinär för kontroll. Om en katt är sjuk på något sätt, kan den torra nosen vara ett tecken på att katten är uttorkad. En bubblig, tjock, gul, grön eller till och med svart flytning som kommer ur nosen, ska föranleda ett besök hos veterinären.

Alla djurägare måste vara observanta på sina skyddslingar för att tidigt kunna upptäcka, om något är annorlunda. Det är inte alltid lätt att märka små förändringar, speciellt inte om man har en utekatt och/eller arbetar långa dagar men ta för vana att ”gå igenom” katten, när du och kisse har er mysstund!

 

5 mar 2020

Välkommen till www.kattungar-stockholm.se

 

Om du fyller i din e-mailadress kommer du att få nyhetsbrev från mig. Det kan handla om ett nytt foder, en utställning eller annat "matnyttigt" för kattintresserade.

Facebook

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)