Generna och det egna ansvaret

Mysan föddes inte upp på den bästa maten för katter, varken som kattunge eller som äldre katt. Ändå blev hon 20 år minus tre månader. Hon hade bra gener. Med säkerhet kan man aldrig säga vilken kombination av arvsanlag som kommer att styra livet för någon. Man kan förstås räkna ut sannolikheten genom att titta på hur livet ser ut bland familjemedlemmar och har sett ut i tidigare generationer men inget är alltså säkert. Livsföringen kan vi människor påverka och den har i sin tur betydelse för hälsa och livslängd. De flesta vet idag vad som är nyttigt och motsatsen. Katter däremot är helt eller delvis beroende av vad de serveras (gäller inte de förvildade stackarna) och bland djur kan uppfödarna också mer blanda sig i genetiken.

Mysan verkade inte så förtjust i Metros (min matvaruaffär) kattmat. Det märkte jag tydligt redan från början, så jag började istället köpa köttfärs till henne. Hon älskade den men krävde att den skulle vara nymald och dagsfärsk. Hon var också förtjust i kyckling-, fläsk- och oxfilé. De gånger hon åt oxfilé hade hon själv försett sig med den. Hon visste precis när det dukades för grillaftnar och höll sig då alltid i närheten av bordet, där det så småningom skulle finnas olika köttbitar, korvar, grönsaker, potatis, bröd och smör. Oxfilén var överlägset godast, tyckte Mysan. Hon hittade den direkt, när hon i ett obevakat ögonblick hoppade upp på bordet men hon gillade även smöret och mjukosten, som också stod redo att förtäras.

Resultatet av blodprovet visade på nedsatt njurfunktion, inte helt oväntat på en 15-årig katt. Ordination blev strikt diet; specialfoder för njursjuka katter. Torrfoder!!! Mysans skulle hellre svälta sig till döds än äta "frön". Hon var 15 år och jag bestämde mig för att hennes resterande liv skulle bli så bra som möjligt. Alltså skulle hon få äta den mat hon älskade. Mysan levde nära fem år till och var en lycklig katt ända till slutet. Livskvalité är viktigare än allt annat, tycker jag.

1999, Nicke skulle fylla 20 år och han hade en fått en egen lägenhet i Saltsjö-Boo. Jag hade hittat en mindre bostad vid Berglunds Strand, den exakta adressen var Lindvallsplan 10. Bostaden var betydligt mindre än den på Hornsgatan men jag valde att tränga ihop mig i två rum och kök, eftersom hela bostaden var förtjusande och dessutom hade två balkonger, varav den ena med sjöutsikt. Det här skulle bli jättebra för Mysan och mig, tyckte jag. Redan första dagen skrämde hon mig rejält! Imorgon berättar jag vad hon, 11 år gammal, gjorde medan maten kokade på spisen.

25 nov 2019

Välkommen till www.kattungar-stockholm.se

 

Om du fyller i din e-mailadress kommer du att få nyhetsbrev från mig. Det kan handla om ett nytt foder, en utställning eller annat "matnyttigt" för kattintresserade.

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)