Genuint djurintresse

Jag är intresserad av alla pälsdjur men även av akvariefiskar och sköldpaddor. De senare har jag bara varit intresserad av lie smått; tyckt att det är vackert att se på fiskarna och fascinerande att se sköldpaddorna gå i sakta mak på en gräsmatta och spännande att de kan dra in sitt huvud i skalet. Mer har det inte varit förrän idag. Jag var hos min husläkare och i receptionen satt en kvinna, som tyckte lika mycket om att prata som jag. Hur det kom sig att hon började prata om sin sköldpadda, vet jag inte men iallafall berättade hon att sköldpaddor kan lagra vatten under skalet. Spännande. Jag gick hem och googlade på sköldpaddor och detta är vad jag vet nu:

Sköldpaddorna var i omlopp runt månen innan de första austronauterna var det; de första sköldpaddorna (ryska) i september och austronauterna i december 1968. 

Sköldpaddor varierar oerhört i storlek, från 10 cm till över 3 meter. Den största arten heter havssköldpadda och den kan väga upp till 916 kg. En av de äldsta sköldpaddorna var c:a 50 år, när den fångades och därefter levde den ytterligare 152 år i fångenskap. 

Mysksköldpaddan lever i Nordamerika och den kan vara under vatten i månader utan att behöva hämta luft. Biologer har nu upptäckt att sköldpaddan har en speciell tunga och hals, som tack vare några tunna blodkärlsfyllda hudveck fungerar som gälar.

Ja, inte var det mycket katter idag men det är intressant med sköldpaddor också, tycker jag men jag har inte gärna en sköldpadda i sängen. Däremot får katterna gärna vara där, trots att de ibland tar alltför stor plats. Där ligger de nu. De senaste dagarna har det inte funnits mycket att berätta om dem, eftersom de mest sover. När de masar sig upp ikväll ska vi klippa naglarna på dem. Det brukar inte vara något problem men det är ännu enklare, när de är slöa.

 
26 jul 2016

Välkommen till www.kattungar-stockholm.se

 

Om du fyller i din e-mailadress kommer du att få nyhetsbrev från mig. Det kan handla om ett nytt foder, en utställning eller annat "matnyttigt" för kattintresserade.

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)