Genuint intresse

Jag har fortsatt min lilla "forskning" i ämnet veterinärmedicin och undrar nu; vad var det som drev landets första veterinärer? Trots avståndet tog sig en av dem ända ner till sydöstra Frankrike för att studera veterinärmedicin vid den nystartade veterinärutbildningen i staden. Drivkraften måste ha varit stor nyfikenhet och ett genuint intresse; pengar och status var det definitivt inte.

De första utbildade veterinärerna hade mycket knappa löner att leva på och de arbetade därför,  parallellt med veterinärjobbet, som klockare. Dessa män, för i vårt land var det enbart män som arbetade som veterinärer i mer än 150 år, måste ha gjort avkall på mycket för att få arbeta med djur, främst tid med familjen och pengar (lång utbildning och knaper lön) Den första kvinnliga veterinären i Sveriges hette Waldy Bergegren (1891–1983). Hon tog sin veterinärexamen 1921.

Idag ser situationen helt annorlunda ut. Ett yrke som tidigare var mansdominerat, har på väldigt kort tid nästan helt tagits över av kvinnor. Vid antagningen till veterinärprogrammet hösten 2018 var 91% av de antagna kvinnor, och statistik från 2019 visar att kvinnorna idag utgör runt 75% av alla yrkesverksamma veterinärer i Sverige. Detta kan jämföras med år 1945 då det fanns ca 550 veterinärer i Sverige, varav endast 1% var kvinnor. 

Imorgon ska jag försöka finna ut hur fördelningen ser ut mellan antalet privatpraktiker och veterinärer anställda i veterinärkedjorna Evidensia och AniCura. Jag ska även titta lite på prisbilden. 

 

28 dec 2019

Välkommen till www.kattungar-stockholm.se

 

Om du fyller i din e-mailadress kommer du att få nyhetsbrev från mig. Det kan handla om ett nytt foder, en utställning eller annat "matnyttigt" för kattintresserade.

Facebook

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)