Hälsoprogrammet

HCM (hypertrofisk cardiomyopati) är en ärftlig hjärtsjukdom, som utvecklas successivt. Drabbade katter får sällan symtom före sex månaders ålder. Vanligast är sjukdomen bland medelålders katter (3-8 år). Hanar är mer drabbade än honor. Vid HCM förtjockas hjärtmuskeln, framför allt i vänstra sidan av hjärtat. Det gör att hjärtat blir mindre elastiskt än normalt, och därför inte kan fyllas med blod så lätt. Det kan också bli onormal turbulens i blodet och det kan leda till att blodet koagulerar och bildar små blodproppar, som kan sätta sig i något blodkärl. Det kan bland annat orsaka förlamning i kattens bakben.

Sjukdomen orsakas troligtvis av mutationer och är därför svår att eliminera men man kan iallafall, via tester, minska antalet sjuka katter som går vidare i avel. På så vis skulle färre katter bli sjuka i framtiden. Många kattklubbar, t ex Ragdollklubben, Skogkattslingan och Maine Coonkatten har upprättat hälsoprogram. Svårigheterna är att många uppfödare inte testar sina katter, eftersom de tycker att testerna är för otillförlitliga, dyra, eller att man bara testar katten/katterna en gång. Den främsta anledningen är, tror jag personligen, att de inte vill betala för undersökningarna, som kostar mellan 1150kr och 1650kr, beroende på var man väljer att testa sin katt. Kardiologerna (hjärtdoktorerna) anser att testerna har god tillförlitlighet, framförallt kan man ofta se förändringar från ena testtillfället till det andra, när katten utvecklar sjukdomen. Lösningen på problemet med att uppfödarna inte följer hälsoprogrammet är enkel, anser jag. Om SVERAK beslutar att inte utfärda stamtavla på kattungar till icke testade föräldradjur, är problemet löst.

Så här ser hälsoprogrammet ut för Ragdolls: Första testet görs vid ca 1 års - innan kattens första parning. Det ska därefter upprepas vid tre och fem års ålder. Har man en katt vars nära släkting drabbats av sjukdomen, bör man vara extra uppmärksam och då testa den årligen. Om katten får diagnosen HCM, kan man i många fall, genom noggranna kontroller hos en "hjärtveterinär" och anpassad livsföring, ge katten ett långt och lyckligt liv trots sjukdomen. I vissa fall finns medicinering att tillgå för att lindra symptomen.

Stina behöver inte testas igen, eftersom hon redan fyllt sex år. Sandie däremot ska scannas innan hon blir mamma igen. Jag måste också tillse att Sissel blir ultraljudad, innan hon får sin första kull. Givetvis kommer jag att stå för kostnaden. Sissel, den lilla gullgumman, badades igår. Lotta skickade ett foto på henne efter badet men några detaljer fick jag inte. Det tolkar jag som att det hela gick utan större problem. 

Det är underbart att se, hur bra Sissel och Rubi trivs tillsammans.

 

 
24 aug 2016

Välkommen till www.kattungar-stockholm.se

 

Om du fyller i din e-mailadress kommer du att få nyhetsbrev från mig. Det kan handla om ett nytt foder, en utställning eller annat "matnyttigt" för kattintresserade.

Facebook

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)