Kattunge, ungkatt eller vuxen katt

Upptäckte först nu att jag glömde publicera gårdagens avsnitt. Gör det nu istället.

Oavsett om vi bestämt oss för raskatt, huskatt, eller blandraskatt* är det lika spännande och roligt att hämta hem en kisse - en ny familjemedlem. Det är ingen skillnad om det handlar om en kattunge eller vuxen katt, vi ser lika mycket fram emot att få sätta in kisse i transportburen och åka hem. Det är då det är ”på riktigt” att familjen blivit med katt. Hur vi gör våra val beror på en mängd olika faktorer som t. ex om vi är ensamstående, har familj,  ålder på barnen, den egna åldern, boendet, andra djur, allergier, ekonomi m.m. De flesta kan hitta en katt som passar dem själva, bara de inte enbart väljer sin kisse utifrån det ögat ser. 

De katter som bokades snabbast på Stockholms katthem var kattungarna. Kattungar är oerhört gulliga och svåra att motstå men man måste komma ihåg att de också är väldigt intensiva och ibland t. om jobbiga. De är snabba och springer ofta framför fötterna på sin ägare, så det gäller att se upp och kunna reagera snabbt för att inte snubbla eller trampa på dem. De är samtidigt väldigt formbara, nyfikna och roliga

En vuxen katt kan passa bättre för många äldre. Kissen med några år på nacken är inte lika livlig och ”på” som en kattunge men den är för den sakens skull inte tråkig. Den har levt ett antal år och är mer ”jämnårig” med kattägaren själv. Medellivslängden för katt är 15 år men det är långt ifrån ovanligt med 20-åriga katter, vilket var avgörande för Carin, när hon köpte Tasse av mig.

Tasse var 6 år och Carin 76, när de blev sambos. De har nu levt tillsammans i fyra år och de är mycket lyckliga tillsammans (Tasse löser både korsord och stickbeskrivningar numera). Stisse, som är halvbror till Tasse, fyller 10 år i oktober, Stina fyllde 8 år i april och Lillan blir 5 i maj. Jag känner att jag orkar med en kattunge till och jag skulle vilja behålla en kattunge efter Sissel. Den skulle i sådant fall bli min sista kattunge men är det verkligen förståndigt? Ska jag kanske bara njuta av de äldre (men inte gamla), lugnare katterna? Än finns lite tid att fundera.

*det finns egentligen inget som heter blandraskatt men för de flesta innebär det en blandning mellan huskatt och raskatt.

18 jul 2018

Välkommen till www.kattungar-stockholm.se

 

Om du fyller i din e-mailadress kommer du att få nyhetsbrev från mig. Det kan handla om ett nytt foder, en utställning eller annat "matnyttigt" för kattintresserade.