Hårbollar

Det är långt ifrån ovanligt att katter kräks upp hårbollar; cylinderformade torra korvar som kommer upp av och till. Inte en enda gång sedan Sandie flyttade till oss, har jag sett henne kräkas. Tvärtom är det med Stisse och Stina. De kräks upp dylika  korvar av och till men utan att verka besvärade av kräkningen. Vad beror då detta på? Vanligtvis är det inget problem för katter att svälja hår men ibland samlas håret i magen och hårbollar bildas. Långhåriga raser är särskilt benägna att drabbas. Om katten får någon enstaka boll, behöver man inte oroa sig. Om de däremot kommer regelbundet eller att katten verkar ha problem av hårbollarna, bör veterinär konsulteras.

Det bästa att göra för att förhindra att hårbollar bildas är att borsta katten regelbundet. Med långhåriga katter är det ett måste. Då avlägsnas dött hår från pälsen, vilket minskar risken att svälja löst hår. De flesta katter älskar att bli borstade/kammade och redan som kattungar bör man vänja dem vid borsten/kammen och ”nagelsaxen”. Borstningen/kamningen innebär ett utmärkt tillfälle att skapa en bra relation till kisse. På våren, då katten tappar sin vinterpäls, måste man vara flitig med borsten/kammen.

Varför skriver jag om detta idag? Dels för att det är bra att påminna om vikten av att borsta sin katt men främst för att våra kattungar snart ska flytta. Visst sitter jag alltid ner och pratar med de nya ägarna i samband med flytten men det är bra att ta upp ämnet redan nu. På så vis finns redan sax och borste/kam inköpta, när kattungen flyttar in. Hårbollar kan i värsta fall leda till förstoppning, hård avföring med spår av hårstrån, hosta eller kväljningar särskilt efter att kisse har ätit. Katten kan  till och med drabbas av matleda. Pälsvård förebygger hårbollsproblem.

5 nov 2017

Välkommen till www.kattungar-stockholm.se

 

Om du fyller i din e-mailadress kommer du att få nyhetsbrev från mig. Det kan handla om ett nytt foder, en utställning eller annat "matnyttigt" för kattintresserade.

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)