Hårkvalitén har stor betydelse.

Idag har jag varit hos Pia, som är min frisör sedan några år tillbaka. Håret behövde en uppfräschning. Om det är något jag önskat så långt tillbaka jag kan minnas, är det en annan kvalité på håret; slippa de tunna hårstråna, som aldrig beter sig som jag vill mer än några minuter. Jag har många sådana ostyriga hårstrån och frissan säger att jag t.om. har tjockt hår men vad hjälper det, när håret är så mjukt? Ingenting! Jag har alltid avundats dem med sydeuropeisk hårkvalité men...... det är naturligtvis inte det viktigaste i livet, brukar jag trösta mig med :-).

För varje kattras finns en rasbeskrivning. På kattutställningar utdelar domarna poäng enligt en fastställd poängskala. De utdelar poäng för t.ex. temperament, ögon, öron o.s.v. De utgår från rasstandarden och tittar på hur väl de anser att den katt de bedömer överensstämmer med rasbeskrivningen. Ragdollens päls ska vara silkig och den ska kännas sval vid beröring. Den saknar underull, vilket gör att den inte så lätt tovar sig. Pälsen ligger tätt intill kroppen och "skiktar" sig när katten rör på sig. Kvalitén på ragdollens päls gör den enkel att sköta, trots att ragdollen tillhör Kategori I, långhåriga katter.

Även inom rasen varierar kvalitén. Stina har långt ifrån den fina, ragdolltypiska päls som Sandie har och också har fört vidare till sin dotter, Sissel. När Sissel ställts ut har domarna alltid berömt Lotta för det fina arbete hon lagt ner på Sissels fantastiska päls. Klart sämre betyg har Lotta fått för "pälskonditionen" på sin andra katt. Sanningen är den att Lotta enbart badat Sissel och låtit pälsen självtorka, borstat henne - det är allt! Med den andra kattens päls har hon "slitit ont". Att hårkvalitén har stor betydelse för både djur och människor är uppenbar.

Ikväll var det Stisses tur att bli ordentligt genomkammad. Han varken älskar eller hatar proceduren och protesterar inte. Mycket hår fastnade på kammen och jag tror att han tycker det är skönt. Imorgon är det dags för kloklippning.

17 feb 2020

Välkommen till www.kattungar-stockholm.se

 

Om du fyller i din e-mailadress kommer du att få nyhetsbrev från mig. Det kan handla om ett nytt foder, en utställning eller annat "matnyttigt" för kattintresserade.

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)