Hemlösa

Oavsett om man är människa eller katt måste hemlöshet vara något av det värsta som kan hända. Hemlöshet är aldrig självvald. Vilken katt har valt att bli övergiven, när familjen flyttar hem från landet och kisse inte längre är liten, gullig och intressant. Ingen katt har valt att i regn, rusk, snö och kyla försöka söka skydd eller att svälta och frysa. Katten är beroende av människor för att få ett bra liv. 

Människor har inte heller, med några få undantag, valt att bli hemlösa. Grunden till människors hemlöshet handlar nästan alltid om psykisk sjukdom och/eller missbruk och det väljer man ju inte heller. Till skillnad från katter slipper människorna iallafall leva under samhällets dödshot, som hemlösa katter ofta gör. Med samhällets "goda minne" skjuts katter ofta ihjäl, när de hungriga stryker omkring på soptippar på jakt efter något att stilla hungern med. 

Igår fick jag ett mail med ett fotografi på en bil med två ragdolliknande katter i baksätet. Mailet kom från en av de kattälskande kvinnor, som jobbar för att hjälpa hemlösa katter (och i vissa fall även människor) till ett bättre liv. Någon hade sett en bil på en parkeringsplats någonstans i Småland. Att mailet kom till mig beror på att avsändaren ville att jag skulle avgöra om det var ragdolls. Omöjligt att säga men trogligtvis en blandras om det nu inte var en feltecknad ragdoll. Någon uppgift om ögonfärg fanns inte. Polisen var informerad om att kvinnan och katterna verkade bo i bilen, länsstyrelsen likaså. Ingen ansåg sig ha ansvar för situationen och två "kattbeskyddare" insåg att för att kunna hjälpa katterna, måste de själva agera. Var kvinnan sjuk? Aggressiv? Hur skulle de gå tillväga? Försiktigt närmade de sig bilen och detta är vad de skrev i ett kattforum på nätet: "Är det något vi kan läsa av så är det just när människor verkligen bryr sig om sina djur. Kvinnans plats i bilen är bakom ratten. Resten av platsen är katternas. Där är filtar/täcken, kattlåda, mat, vatten och klösbräda. Trots deras situation av att leva i en bil har de kärleken från kvinnan och det syntes när hon klappade dem. Tre omplaceringskatter som hon inte lämnade när hon var tvungen att fly från sitt förra hem. I rädsla för sitt liv fick hon ändå med sig katterna. På socialen där kvinnan sökt hjälp fick hon till svar att det inte fanns någon hjälp att få och att det är varmt ute nu och hon har en bil. En uppmaning till att sova i bilen vilket hon nu har gjort i 4 månader".

Min reflektion på detta är att det definitivt inte var varmt i mitten av februari!!

Om denna historia stämmer (jag har bara en version av händelsen), är detta helt förfärligt. Varken människor eller katter ska behöva bo i en bil och de ska inte heller behöva skiljas åt. Katterna var kvinnans allt. Nu försöker de kvinnor som tog kontakt med "den hemlösa lilla familjen" på något sätt kunna hjälpa kvinnan och hennes katter till ett värdigt liv. Måtte det finnas en lösning!

15 jun 2017

Välkommen till www.kattungar-stockholm.se

 

Om du fyller i din e-mailadress kommer du att få nyhetsbrev från mig. Det kan handla om ett nytt foder, en utställning eller annat "matnyttigt" för kattintresserade.

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)