H:et

Kanske har någon av er listat ut, vad jag menar med rubriken men det förutsätter att man hört talas om att det finns särskilt framtagna hälsoprogram för vissa kattraser. Vi har aldrig några garantier för att vi har en frisk katt även om vi följer hälsoprogrammet/-programmen och katten vid undersökningen/provtagningen befunnits frisk men sannolikheten är stor att katten inte är behäftad med de sjukdomar/fel som är överrepresenterade hos rasen. 

Ragdollen är den friskaste bland alla raskatter och frekvensen av hjärtsjukdomen HCM, som ingår i ragdollens hälsoprogram, är låg - kanske just för att vi scannar vår katter och tillser därmed att de katter tas ur avel, som bär på genen för den allvarliga sjukdomen Hypercardiomyopati (HCM). 

Naturligtvis följer jag hälsoprogrammet och Sandie är scannad vid två tillfällen; innan första parningen och vid tre års ålder. Efter scanningen skickar veterinären in resultatet till PawPeds, som startade det, och så småningom kan man även se resultatet hos FindUs i form av det lilla vita H:et på blå botten. Det är mycket viktigt för mig, när jag letar avelshane men jag måste erkänna att jag aldrig själv tidigare kollat att den viktiga lilla bokstaven blivit införd i mina kattflickors stamtavlor förrän helt nyligen. Vad såg jag? Jo, att det fanns i Sandies stamtavla men inte i Sissels!!! Jag kontaktade Södra djursjukhuset och fick veta (vilket jag också trodde) att resultatet var skickat i laga ordning. Felet måste ligga hos PawPeds.

Jag vet att jag inte är den enda, vars resultat hamnat på avvägar. Sandies uppfödare har drabbats av samma sak och hennes katter är scannade på en annan klinik. Så ska det inte vara! Imorgon ska jag försöka komma tillrätta med detta. Det är inte alltid lätt att komma i kontakt med någon på PawPeds men jag brukar nå mina mål:-).

 
13 mar 2019

Välkommen till www.kattungar-stockholm.se

 

Om du fyller i din e-mailadress kommer du att få nyhetsbrev från mig. Det kan handla om ett nytt foder, en utställning eller annat "matnyttigt" för kattintresserade.

Facebook

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)