Hjälp katterna i värmen!

Katter tycker om värme men bara till en viss gräns. I ett normaltempererat rum lägger de sig gärna i en solstrimma, som kommer in på vårvintern men det är inte vanligt att man ser en katt ligga i solen, när temperaturen utomhus närmar sig 30-gradersstrecket - inte inomhus heller. Då söker katten upp bostadens svalaste plats, gärna badkaret eller handfatet eller lägger sig i skuggan, om den är utomhus. Vi måste hjälpa våra katter, när det är varmt. Linda skrev ett bra tips på FB-sidan Ragdoll diskuteras. Hon lägger en frottéhandduk i frysen och på den tycker Sixten om att ligga. Katter kan inte svettas som vi. De har några få vanliga svettkörtlar så värmen utstrålas från kroppen istället för svettkörtlarna. De kan också svettas lite via trampdynorna. Katter tvättar sig mer intensivt när det är varmt, för att öka nerkylningen av kroppen (avdunstning) och de andas också med öppen mun. Om man planerar en resa i högsommarvärme är det en fördel för katten om matte/husse placerar en kyldyna (håller sig sval i timmar) i buren. Se också till att kissen alltid har tillgång till fräscht vatten.

När värmen stiger kommer också "små vänner" i naturen fram. För det mesta är dessa små (o)djur helt ofarliga men deras bett kan ge besvär och irritation. Hos några katter kan emellertid luftvägarna svullna upp, om de blir stungna av en geting eller ett bi, och katten får andningsproblem. Därför är det viktigt att stänga in katten tills man avlägsnat en eventuell geting eller ett bi. 

Klockan är nu 22:00 och temperaturen i Lilla Alby, Sundbyberg, är 22 grader. Alla katterna är nu uppe tillsammans med oss men de steg upp först för ett par timmar sedan. Största delen av dagen har de legat på olika platser i lägenheten. Jag skulle själv vilja ha ett svalare sovrum inatt än igår natt. Det är svårt att sova i värmen men klaga vill jag inte, för det är ändå härligt med sommar.

25 jul 2016

Välkommen till www.kattungar-stockholm.se

 

Om du fyller i din e-mailadress kommer du att få nyhetsbrev från mig. Det kan handla om ett nytt foder, en utställning eller annat "matnyttigt" för kattintresserade.

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)