Hos doktorn

Alla katterna verkar friska och nöjda med livet men eftersom katter är duktiga att dölja, om de inte mår bra eller har ont någonstans, beställde jag tid för hälsoundersökning av Stisse i början av augusti. Vi fick tid idag klockan 14:30. Jag gillar veterinären men inte den lokal, som han är inhyst i. Han har sitt rum, utan fönster, på Bromma zoo med ett tillhörande väntrum, något större än en garderob, inredd med en stol!! När vi kom dit - 10 minuter innan avtalad tid - var dörren till väntrummet låst, så vi fick vänta utanför i en trång korridor, dit zooaffären får sina varor levererade.

Stisse brukar inte klaga, när han åker bil men det gjorde han idag, åtminstone på ditresan. Veterinär Jon gjorde en sedvanlig hälsoundersökning av Stisse genom att lyssna på hjärta och lungor, väga honom, kolla hans tänder, ögon och öron. Därefter övergick han till att känna på lederna. Han böjde och sträckte både ben och höfter och kände på buken. Resultat: något överviktig, för övrigt u.a. Överviktig - tjaa för en veterinär. De flesta veterinärer ser på vikten på djur som en f.d anorektiker på den egna vikten, dvs man får inte väga ett enda gram mer än den undre gränsen för normalvikt. Stisse vägde 5,9 kg och normalvikten för Birman är 4,5 - 6 kg. Jag anser att Stisse har sin trivselvikt och han kommer inte att bli tjock. Vissa katter äter tills det inte finns ett uns kvar på faten. Det gör inte Stisse. Han äter långsamt tills han är mätt och sedan lämnar han matfatet, där det oftast ligger mat kvar. Nu har han genomgått sin hälsoundersökning som medelålders. Nästa gång han ska undersökas, om inget oförutsett händer, blir först om tre år. Jon frågade om Stisse har vaccinationsskydd. Då passade jag på att fråga honom om han ansåg att katter ska vaccineras varje år. Svaret var inte tydligt, så jag berättade att jag fått besked från en annan veterinär att det vaccin Jon själv använder och Stisse fått tidigare är ett vaccin, som inte behöver ges oftare än vart tredje år. Jon kollade i "veterinärfass" och så är det. Stisse (och de andra katterna) ska vaccineras först om 1 1/2 år.

Stina är otroligt kärvänlig nu och det riktar sig främst mot Stisse. Hon stryker sig mot honom och går efter honom, när han förflyttar sig i lägenheten. Det tyder på att hon snart kommer att börja löpa på riktigt. Det är skönt att veta att det finns en "bokad" hane till henne. Stina har återgått till sin normalvikt, ser och verkar välmående med tjock, glansig päls efter sin senaste kull. Hon är i fin kondition för att bli mamma igen. 

 
1 sep 2016

Välkommen till www.kattungar-stockholm.se

 

Om du fyller i din e-mailadress kommer du att få nyhetsbrev från mig. Det kan handla om ett nytt foder, en utställning eller annat "matnyttigt" för kattintresserade.

Facebook

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)