Hos veterinären

Tiden går alltför fort, när man har kattungar, tycker jag. För åtta veckor sedan var småmissarna både blinda och döva. Idag är de stora kissar, som åkt bil för första gången - åtminstone två av dem. Mitzi fick ju följa med mamma Stina, när vi åkte för att kontrollera henne. Hon hade ju fött Mitzi på morgonen men hade 12 timmar senare fortfarande Yatzi och Titzi kvar i magen.

Dagen har varit som vanligt. Kattungarna har sovit, vaknat och fått mat, busat och somnat igen. Yatzi tar som tidigare alla tillfällen i akt att äta "Stinamat". Han hittar in mellan hennes framben, när hon sitter och äter och kliver över och på sina syskon för att hitta till tutten, när Stina ligger på sidan och tvättar dem. Bebisfröna, som både Yatzi och Titzi gärna äter, vill han fortfarande inte ha. 

Vid 17-tiden gick Ove för att hämta bilen och "köra den varm". Det är kallt ute nu. Alla kattungarna har tjock och fin päls men de ska inte behöva frysa. Jag satte in alla tre i den stora transportburen. Där fick de gott om plats men fick ändå vara nära varandra. Tänkte att det skulle kännas tryggt för dem nu, när de skulle ut i "stora världen". Ett par små pip - det var allt, som hördes från dem under den korta färden. 

Det var bara en patient i väntrummet; en stor brun hund av obestämd sort. Han klagade på att han fick vänta och brydde sig inte om kattungarna. Kattungarna verkade tycka att det var spännande där och tittade nyfiket ut genom nylongallret. Efter en liten stund visades vi in i ett undersökningsrum. Kattungarna vägdes. Mitzi vägde 1310g, Titzi 1390g och lilla Yatzi 1170g. Jag berättade för veterinären, Ellika, om Yatzis matvanor. Hon sade att han säkert kommer att intressera sig även för fast föda, när Stina börjar avvisa honom lite mer bestämt, något vi själva också kommit fram till. 

Vaccinationer ges i nacken och ingen av småttingarna reagerade på sticket. En enstaka vaccinationskort kostar 380kr men sjukhuset tillämpar "kullrabatt", så vi betalade 840kr. När en kattunge flyttar till sitt nya hem, ska den enligt SVERAKS regler vara vaccinerad vid två tillfällen med c:a fyra veckors mellanrum, ID-märkt och veterinärbesiktigad. Besiktningen innebär att veterinären kontrollerar kattens allmäntillstånd, ögon, öron, ryggrad (svansen är en förlängning av ryggraden och får ej vara krokig eller ha en knick). Om man ska avla på katten får den inte vara behäftad med navelbråck, likaså måste testiklarna finnas på plats på hankatterna. Detta ingår också i besiktningen och antecknas noggrant på ett besiktningsprotokoll, som sedan följer med katten till den nya ägaren. 

Det blir en hel del papper, som utfärdas på katten: tingningsavtal, överlåtelseavtal, köpeavtal, stamtavla och som sagt besiktningsprotokollet. Kanske också telefonnummer till ett försäkringsombud och lite allmän information. Det är klokt att iordningställa en egen pärm till kissen.

Alla katterna har somnat. Jag ser två små huvuden på kanten av den andra avsatsen på klätterträdet. Där vill jag inte ha dem, när jag lägger mig. Jag tar med dem till sängen. Yatzi är redan där tillsammans med Stina och Ove. Jag hör att i alla fall Ove sover

5 jan 2016

Välkommen till www.kattungar-stockholm.se

 

Om du fyller i din e-mailadress kommer du att få nyhetsbrev från mig. Det kan handla om ett nytt foder, en utställning eller annat "matnyttigt" för kattintresserade.

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)