Hur blir man uppfödare?

Annika, som fött upp Stina, hade haft en kull tidigare och nu funderade hon på att fortsätta med fler. En SVERAK-medlem får registrera maximalt en kull utan stamnamn. Därför hade Annika nu börjat fundera på att skaffa ett sådant och som väl var gjorde hon det. Stamtavlan kom sedan per post hem till oss, när vi redan hade hämtat Stina. Enligt SVERAKs regler ska stamtavla medfölja kattungen, när den flyttar och om man inte hunnit få den från SVERAK ska uppfödaren lämna med ett intyg från avelssekreteraren i den egna kattklubben "Under registrering". Inget av detta visste jag något om men vi fick en stamtavla på Stina. Då förstod jag inte, hur oerhört viktig och värdefull den var - och är.

Innan kattungarna föddes hade jag läst på om både dräktighet, förlossning och kattungars tillväxt och skötsel men inget om den praktiska hanteringen av alla papper, som ska fyllas i och skickas hit och dit. Hankattens ägare hade tryckt ut SVERAKs parningsavtal, som hon och jag undertecknat. Nu var det min tur att ta vid med pappersexercisen. Kattungarna skulle ju ha stamtavla. Det är massor man måste känna till, när man bestämmer sig för att bli uppfödare. Det gjotde inte jag och det blev en överraskning för mig.

För att ansöka om stamtavla måste man ha ett stamnamn och för att ansöka om stamnamn måste man vara myndig och medlem i en SVERAK-ansluten kattklubb. Ett stamnamn får inte innehålla fler än 15 bokstäver eller tecken och inte heller innehålla ordet "cattery" på något språk. Stamnamnet är privat och uppfödarens personliga egendom. Det kan inte ändras, vidarebefordras eller överföras efter registrering utom under vissa särskilda omständigheter. Det finns en ansökningsblankett hos SVERAK Och på den fyller man i sina uppgifter. Man ska ha minst tre alternativa - inte varianter på samma - namnförslag och dessa ska sedan skickas till avelssekreteraren i den egna kattklubben tillsammans med kvitto på att man betalat registreringsavgiften på 1 500 kr (avgiften är densamma idag, som 2010!) Avelssekreteraren vidarebefordrar efter granskning av uppgifterna och det nya stamnamnet registreras sedan i FIFe:s stambok, Book of Cattery Names.

Stamnamnet klart och dags att registrera kullen. Ny blankett "Registreringsanmälan kattkull". Här fyller man i uppgifter om mamma och pappa katt, parningstillfälle och kattungarnas namn, ras, färg, kön och födelsedatum. Blanketten undertecknas av både uppfödaren och hankattens ägare. Även denna skickas till den egna kattklubbens avelssekreterare tillsammans med kvitto på att stamtavlan är betald. Stamtavlan kostar 300 kr per kattunge. Diplomerade uppfödare betalat 200 kr per kattunge.

22 jul 2017

Välkommen till www.kattungar-stockholm.se

 

Om du fyller i din e-mailadress kommer du att få nyhetsbrev från mig. Det kan handla om ett nytt foder, en utställning eller annat "matnyttigt" för kattintresserade.

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)