Hur förhåller det sig egentligen?

På 80-talet var det en outtalad regel att man absolut inte fick säga att det är skillnad mellan pojkar och flickor. När jag kom med mina barn och påstod att det visst finns skillnader, blev det storm på dagis. Är det modernt och ett tecken på att man förstår att tidigare generationer inte begripit bättre, är det klar att det blir jobbigt när någon i samma ålder påstår att det nya, moderna inte stämmer; något jag fortfarande hävdar. Det jag menar är inte att flickor är födda att stå i köket och pojkar slippa hjälpa till med sysslor i hemmet. Jag menar att det finns medfödda skillnader men barnen ska behandlas lika.

Hur är det då med katter? Är det skillnad mellan honor och hanar? Jag har alldeles för liten erfarenhet och kunskap men min känsla är den att det är likadant med katter som med människor - det är skillnad! Det har jag inga problem med. Min uppfattning är att hankatter - jag talar nu om kastrerade djur - är mer tillgivna och beroende av sin ägare och att honkatterna har en medfödd kärlek och omsorg, som de tydligast visar gentemot sin avkomma. Det är en stor förmån att ha både han- och honkatter i familjen. Stisse är den som alltid vill hålla mig sällskap och buffar och spinner väldigt mycket. Tjejerna är också sällskapliga men ”svalare” till sinnet. De har berikat mitt liv med småttingar, som de skött helt på egen tass och som jag fått låna mer och mer vartefter tiden gått. Sissel är fortfarande i vår ägo men hon kommer ju att bli Lottas efter nästa kull. Kanske får hon en liten dotter, som kan ta Stinas plats som avelshona. Stina är ju numera en glad pensionär; 12 bebisar har hon fött upp som ensamstående mamma :-).

Varför reflekterar jag över detta idag? Jo, därför att jag fick frågan idag - ”ska jag välja en hona eller en hane”. Ja, jag kan helt enkelt inte svara på det. Det beror på vem man själv är och vilken kattungen är. Här känner nog Annelie E igen sig. Hon kom till oss för att tinga en hane och när hon åkte hem hade hon tingat Smulan. Ragdollkatten Leo fick en ”syster” istället för en ”bror”.

28 feb 2018

Välkommen till www.kattungar-stockholm.se

 

Om du fyller i din e-mailadress kommer du att få nyhetsbrev från mig. Det kan handla om ett nytt foder, en utställning eller annat "matnyttigt" för kattintresserade.

Facebook

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)