Det är livskvalitén som räknas

Enligt de senaste rönen förhåller det sig så att de två första åren i en katts liv kan räknas som de första 24 åren i en människas liv. Därefter är varje människoår ungefär lika med fyra kattår. När jag har ränkt vidare på det, vill jag säga att det stämmer bättre, än det sätt man räknade på tidigare. Stisse skulle till exempel vara 24+6x4=48 år. När han blir 12 år skulle han vara 64 år. Enligt det sätt man räknade tidigare skulle han vara 58 resp. 68 år. 15-årige Stisse skulle vara 81 år enligt det gamla sättet och enligt det nya 76 år. Spelar det någon roll? Nej egentligen inte. Det är livskvalitén som räknas och en katt, som lever hos en sann djurvän får hjälp och mediciner på ett helt annat sätt idag än för 20 år sedan. Kunskapen om katter har ökat hos de flesta kattägare; vi vet bättre, vad vi ska ge akt på och kattägare "träffas" på sociala medier och kunskap sprids penna till penna och mun till mun på medlemsträffar i kattklubben och på utställningar. Allt fler kostar på sin kisse en hälsoundersökningen för att t ex få veta, om den har ont någonstans ( för det vill inte en katt visa) och då kunna hjälpa pälsklingen. Veterinärmedicinen har tagit milakliv framåt och vi har våra husdjur med oss högre och högre upp i ålder men fortfarande inser de flesta av oss att det är barmhärtigare att inte till varje pris få dem att överleva, som man ofta för med människor. Det är bra. 

Jag har trivts utomordentligt med mitt arbete som barnmorska men skulle ha trivts lika bra med att vara veterinär, tror jag. De flesta veterinärer, jag träffat, har utstrålat ett uppriktigt intresse för sin patient. Utbildningen till veterinär tar 5 1/2 år efter avlagd studentexamen på naturvetenskaplig linje. Därefter börjar man arbeta för att senare specialisera sig i arbetet. Medellönen efter 10 år är 40 000-54 000 kr beroende på vilken inriktning man valt i arbetet. Visst är lönen bra men det viktigaste är att man trivs och känner en glädje i jobbet och som veterinär får man bådadera. Att bli barnmorska tar 4 1/2 år men lönen.....men ett stimulerande arbete har jag iallafall haft och också ett mycket ansvarsfullt sådant - ansvar för två människors liv. 31 700-33 200 är medellönen för en barnmorska. Ingångslönen för veterinären är 29 000-33 500. Det är rimligt med så långa studier och stort ansvar för våra djur. Veterinärerna är värda varenda krona och barnmorskan ska inte göra jämförelser och vara avundsjuk utan istället kämpa för sin egen lön bara.

Idag kom den slutliga bekräftelsen på att Sissel får tävla i skönhet i Sollentuna. Dit kommer domare från hela Europa och hos dessa finns också ett gediget djurintresse, då främst katter i det här fallet. Det är inte mycket de får för besväret; resan, hotellet och maten betald givetvis men sedan blir det inte många kronor de får för allt arbete de utför. De dömer upp till 40 katter per dag och ersättningen brukar ligga runt 1000 kr/dag. Det vittnar verkligen om engagemang och glädje i arbetet.

10 okt 2016

Välkommen till www.kattungar-stockholm.se

 

Om du fyller i din e-mailadress kommer du att få nyhetsbrev från mig. Det kan handla om ett nytt foder, en utställning eller annat "matnyttigt" för kattintresserade.

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)