Kattungar och äldre katter

2011 hade jag ingen som helst erfarenhet av kattuppfödning, sex år senare har jag följt 20 kattungar från deras första andetag tills de blivit "riktiga katter" (bara lite mindre än vuxna). Redan från start uppvisar de individuella skillnader - vissa tar sig fram till mammas mat genom att hänsynslöst tränga undan sina syskon, andra är försiktigare. När kattungarna sedan börjar äta riktig kattmat, är det långt ifrån säkert att de tycker om samma sorts mat. Faktum är att det var en nyhet för mig, ända tills vår tredje kull föddes. Innan dess trodde jag !!! att alla kattungar tycker om bebisfrön från början. Att det inte förhöll sig så, blev jag varse, först när Yatsi skulle börja äta vanlig mat. Torrfoder ratade han helt och han tyckte bara om vissa sorter ur Royal Canin's blötmatsaortiment. Så småningom kom vi fram till att han var en "BARF-katt", dvs han ville bara äta rå föda. Tudor, Tingla och Truls skiljer sig också åt en del. Killarna äter det de får men vill helst ha blötmat. Tingla äter enbart bebisfrön (och så torsk och ost förstås). Om det beror på maten eller på att hon är tjej, vet jag inte men vikten skiljer sig åt en del. Tudor vägde igår 1695 g, Truls 1690 och Tingla 1515 g. Hon är inte liten utan det är hennes bröder är stora.

Idag har katterna varit ensamma flera timmar, för Ove skulle få hjälp med båtdreven och jag skulle gå på soppteater på Klarateatern i Kulturhuset med min väninna (som bokat biljetter till idag klockan 12). Tyvärr är det ingen föreställning på måndagar och bokningen hon gjort, var igår!!! Det fick bli lunch på Jensens hörna istället. När jag kom hem, satt sex hungriga katter innanför dörren. Förmodligen har allihop sovit, medan jag varit borta, för efter maten var det full fart på allihop i flera timmar. 

Fick ett mail från veterinären idag. Han skrev det jag redan vet - att P-piller inte ska ges till dräktiga eller digivande honkatter. Eftersom Sandie varken är dräktig eller ammar, skulle jag vilja börja ge henne av Stinas piller men Ove tycker att vi ska ta henne till veterinären först. Kanske, kanske inte - avvaktar något dygn.

Fick ett mail från Royal idag. Där stod, glädjande nog, att katters livslängd har ökat markant. År 2000 dog en tredjedel av alla katter, innan de hunnit bli 10 år. Sex år senare hade dödssiffran minskat till mindre än 10%. Uppgifterna kommer i huvudsak från försäkringsbolag, som tillsammans har hälsodata om 50 000 renrasiga katter. Unga katter dör oftast på grund av olyckor och virusinfektioner medan äldre katter oftare drabbas av njursjukdomar.

 Katter är i allmänhet dåliga på att dricka och det är viktigt att de får i sig tillräckligt med vätska, minst 50 ml per kilo kroppsvikt. Vissa katter blir mer intresserade av att få i sig vätska, om de får dricka ur en "vattenautomat" men även här fnns individuella skillnader. Fontänerna är relativt dyra, runt 500 kr och det är ju trist, om katten då inte vill dricka ur den. Jag köpte en fontän för ett knappt år sedan men den är mycket lite använd. Dels är det bara Stisse som tycker om att dricka ur den, dels har jag inte kunnat ha den igång eftersom kattungarna i de båda senaste kullarna velat bita i elsladden, som driver vattenpumpen. Det är tilltalande att servera katterna vatten, som inte är stillastående och om man har problem med att få sin kisse att dricka, kan det vara en idé att köpa en vattenautomat.

Fick en fin "börja-vår-bild på Smulan igår. Hon har det bra "prinsessan av Grödinge"!

 
10 apr 2017

Välkommen till www.kattungar-stockholm.se

 

Om du fyller i din e-mailadress kommer du att få nyhetsbrev från mig. Det kan handla om ett nytt foder, en utställning eller annat "matnyttigt" för kattintresserade.

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)