Hur mycket kan hon äta?

Sandie är en liten men välproportionerad ragdolltjej. När hon hade sina kattungar mådde hon förvisso bra men hon var alltför tunn - under några veckor rent utav mager. Hon har alltid haft god aptit och äter långt mer än Stisse och Stina, dock endast blötmat. Det är svårt att förstå att hon inte är tjock så mycket som hon kräver! Hon vet att jag alltid lydigt lägger upp mat till henne, när hon hoppar upp i soffan, sätter sig bredvid mig, stirrar mig i ögonen och jamar. Fram tills hon får sin nästa (sista) kull, kommer jag att lyda hennes kommandon men sedan går det nog inte att fortsätta så här, för då ska hon kastreras. 

Inom 48 timmar efter kastrering ökar katten sitt dagliga intag av föda (+26 % hos hanar; +18 % hon honor). Samtidigt minskar energiförbrukningen med ca 30 %. Det kommer att innebära att både jag och Sandie måste lära om i matfrågan. Jag är dålig på att stå emot bedjande kattblickar och små söta jamanden - det är Ove mycket bättre på. Barn som skrikit efter godis i affären har aldrig fått sin vilja igenom med ett sådant beteende men dem kunde jag ju förklara mitt nej för. Det är det, som gör att jag har så svårt att stå emot katterna. De förstår ju inte varför, hur jag än försöker förklara (jag har försökt det också).

Att jag tar upp det idag beror mycket på att jag just påbörjat ett kort referat till Trasdockan från föreläsningen om mat på medlemsmötet lördagen 10 november. Det jag tror många kommer att överraskas över är att kolhydrater i kattmat inte är onödigt och dumt, som det varit många skriverier om. Ja, de är köttätare men rätt kolhydrater ger bra mättnadskänsla trots att de ger lite kcal. 1 g kolhydrater tillför 4 kcal, 1 g protein 4 kcal medan 1 g fett ger  9 kcal. Kolhydrater innehåller kostfibrer, som ger en ger en god mättnadskänsla. Jag tror att det är mycket svårt som privatperson att själv sätta ihop en lika väl sammansatt meny till kisse, som näringsfysiologer och andra kattexperter tagit fram till industrin. Sist men inte minst - vi djurägare slipper ägna så mycket tid till egna matsedlar, tid som vi kan ge våra katter istället. 

 

27 nov 2018

Välkommen till www.kattungar-stockholm.se

 

Om du fyller i din e-mailadress kommer du att få nyhetsbrev från mig. Det kan handla om ett nytt foder, en utställning eller annat "matnyttigt" för kattintresserade.

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)