I huvudet på en blivande uppfödare

Jag är en spontan person men inte alltid fullt ut genomtänkt men jag tar inga risker och vet av erfarenhet att det jag ger mig in på är tillräckligt riskfritt, för att jag ska hitta en lösning - även i obekanta, oväntade situationer.


Kort efter att jag slutat förvärvsarbeta kom tankarna på att bli uppfödare tillbaka. Nu skulle jag göra slag i saken och det var då jag började leta en ragdollhona, hittade Stina och sedan vet du. Jag hade gått med i Ragdollklubben, för nu var det på allvar och som vanligt ville jag ju ha "alla rätt". 

Jag berättade för uppfödaren att jag ville köpa Stina till avel men det var inget hon tog någon särskild notis om. Själv har jag blivit jätteglad, när mina katter har fått gå i avel. Att jag inte skulle kunna få stöd av uppfödaren förstod jag direkt, kanske kunde jag t.om. då minst lika mycket som hon om både katter och kattungar. Nåja, tänkte jag - kattmamman fixar nog det mesta själv och jag är ju läskunnig och barnmorska - det här kommer att gå bra. 

Tiden gick, Stina fyllde ett år men hade ännu inte börjat löpa. Jag hade tittat bland "Avelshanar", (katter som lånas ut för parning) på Ragdollklubbens hemsida. Där fanns en lila bicolor, en stilig Grand Champion. Honom skulle jag låna. Precis så tänkte jag. Jag hade inte en aning om att det kunde vara svårt att få låna en avelshane, särskilt som totalt oerfaren och ny som uppfödare. Det hade varit klokt att kontakta hankattens ägare i god tid innan men det hade jag inte förstått. 

När Stina väl började löpa kontaktade jag genast Fjällis ägare. Som väl var fick jag "grönt ljus" direkt och dagen därpå bar det av till Sköndal. Att det blev kattungar 63 dagar senare kan jag berätta redan nu men vägen till att bli uppfödare var inte den jag skulle välja idag men jag har gjort så gott jag kunnat. Inget har blivit fel men tänk så underbart det hade varit om jag hade haft en mentor. Det är inte enbart förlossningen man ska ta hand om som uppfödare. Som förlossningsbarnmorska har jag kunnat lämna kvinnan vidare till annan personal, när barnet väl var fött. Så är det inte för uppfödaren. Ansvaret ökar snarare när kattungarna har kommit.

20 apr 2020

Välkommen till www.kattungar-stockholm.se

 

Om du fyller i din e-mailadress kommer du att få nyhetsbrev från mig. Det kan handla om ett nytt foder, en utställning eller annat "matnyttigt" för kattintresserade.

Facebook

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)