Idag gäller det tänder

Ragdollklubben kunde med hjälp av AniCura, Danderyd, bjuda på en föreläsning om tänder, för ett litet tag sedan (som jag nämnt tidigare).

Jag har alltid känt ett visst mått av skam, när det gäller katternas munhälsa men har helt enkelt inte orkat börja borsta deras tänder. Troligtvis kommer jag aldrig börja göra det heller.  I "kattskåpet" finns både en fingertuta för tandborstning och kycklingtandkräm" som förmodligen torkat för länge sedan. Att ta strid med samarbetsovilliga katter varje dag..... ja visst borde jag men nej!!!

Redan när katterna var små, började vi ge dem "tandfoder" faktiskt lite tidigare än rekommendationen på 1 år. Det tog ett tag innan Ove hittade fodren hos zoo.se; Hill's Dental Care och Royal Canin's Veterinary Diets Cat Denta. Dessa båda är veterinärfoder och finns endast att köpa i zoobutiker som har en veterinär knuten till sig. Båda är torrfoder och foderbitarna har ett hårt hölje runt en mjukare kärna. De fungerar så att när katten biter sönder foderbiten ger det mjukare innehållet vika och det hårda runt om skrapar då tanden fri från plack. Det fungerar bra och med det har jag låtit mig nöja. Detta är säkert inte fullt lika effektivt som en vanlig tandborstning men tillräckligt bra, för ingen av katterna har fått tandsten. Stina hade förvisso tre tänder, som var angripna av TR (som tidigare gick under namnet FORL), när vi i december var med båda katterna på hälsoundersökning, men den sjukdomen har inte med tandborstning att göra.

Anledningen till att jag skriver detta nu är att vi ska ta upp lite i Trasdockan, om webinariet om tänder, som vi kunde ta del av förra veckan. Det fanns många guldkorn i det men.....HAV TRÖST, föreläsningen kommer att sändas igen vid ett senare tillfälle.

 

5 maj 2020

Välkommen till www.kattungar-stockholm.se

 

Om du fyller i din e-mailadress kommer du att få nyhetsbrev från mig. Det kan handla om ett nytt foder, en utställning eller annat "matnyttigt" för kattintresserade.

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)