Ideal - inte bara hos människor

Gå ner fem kilo på 14 dagar, öka din muskelmassa med ....., förbränn fett snabbare osv. Tidningar är fulla av råd och tips på, hur man ska bli "snyggare". Utseendet tar mer och mer plats i människors liv. Naturligtvis bör man tillse att inte gå upp eller ner i vikt så att det blir ohälsosamt men många är idag mer än nyttigt utseendefixerade. Även bland våra katter kan man se att mycket kretsar kring utseende och vikt. Visst är det en fröjd att se en katt med en fantastisk och välvårdad päls och många är vi som bedåras av en kisse med grov benstomme men det är alltför många Ragdollägare, som vill imponera på andra genom att berätta att deras katt väger upp mot tio kilo. I de flesta fallen är katten då överviktig och det är inget att skryta om utan istället skadligt för dess hälsa. Hos oss människor är det tvärt om. Vi ska väga så lite som möjligt enligt idealen. 

Kattungar blir sällan överviktiga. De leker och rusar runt och förbrukar mycket energi på det sättet. De kan se lite mulliga ut men det brukar inte bli något problem. Om kattungen skulle vara alltför matglad och bli alldeles för rund, får man portionera ut maten och inte låta katten ha fri tillgång till foder. Ragdollen växer länge och ryckvis. Det håller ofta på så tills framemot två års ålder, då växandet sker mer långsamt. Den är sällan fullvuxen innan den fyller tre år. På slutet är det dock mest huvud och nacke som blir bredare, speciellt på hanarna. När katten vuxit färdigt väger en hona 3,5-5 kg och en hane 6-8 kg, kanske ända upp till 9 kg. Givetvis måste vikten vara balanserad mot kattens längd. Sandie är ju lite för smal och jag har varit så glad över att hon tyckt så mycket om ost, som är kaloririk Nu är det tyvärr slut med det, plötsligt vill hon inte ha ost längre. Det är inget fel på hennes aptit för övrigt. Hon är helt enkelt en katt av den smala sorten. 

Vi djurälskare gör ju allt vi kan för att våra älsklingar ska få det så bra som möjligt men det är viktigt att förstå att de inte ska användas som accessoarer eller leksaker, som jag tycker har blivit fallet med vissa hundar. Kanske är det jag som inte är tillräckligt informerad men jag har iallafall inte sett några pälsjackor, stövlar eller klänningar till katter och det är jag glad över. Visst förstår jag att en hund kan behöva ett täcke, när det är kallt men inte en kappa med kapuschong. Tror inte det känns bra för hunden men jag har kanske fel.

18 jul 2016

Välkommen till www.kattungar-stockholm.se

 

Om du fyller i din e-mailadress kommer du att få nyhetsbrev från mig. Det kan handla om ett nytt foder, en utställning eller annat "matnyttigt" för kattintresserade.

Facebook

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)