Indelning av katterna på utställning

På kattutställningar delas raskatterna in i fyra olika kategorier; långhåriga, similånghåriga, korthåriga och orientaler. Varje kategori delas sedan upp i raser, färger, kön och olika tävlingsklasser beroende på vilka meriter katten har.
Kategori 1
perser, exotic

Kategori II
helig birma, norsk skogkatt, maine coon, turkisk van, turkisk angora, ragdoll, sibirisk katt

Kategori III
europe, chartreux, abessinier, somali, brittiskt korthår, manx, cornish rex, devon rex, russian blue, burma, japanese bobtail, korat, burmilla, german rex, ocicat, sokoke, bengal, egyptian mau

Kategori IV
siames, balines, orientalisk korthår, orientaliskt långhår

Huskatt
Katt utan stamtavla

Den klubb som arrangerar en utställning måste i god tid kontakta de domare, som ska döma de olika katterna. En domare, som är "allround" kan döma i alla kategorier men de flesta saknar den breda kompetensen och dömer i en eller ett par. Det tar många år att bli godkänd domare. Hur man blir det, ska jag berätta om en annan gång. 

Det är bra att också känna till kategoriindelningen, när man är på utställning. Än en gång - ju mer man vet desto roligare är det. Om ett par dagar ska jag också redogöra för indelningen inom de olika kategorierna.

8 maj 2015

Välkommen till www.kattungar-stockholm.se

 

Om du fyller i din e-mailadress kommer du att få nyhetsbrev från mig. Det kan handla om ett nytt foder, en utställning eller annat "matnyttigt" för kattintresserade.

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)