Inget är som väntans tider

För att som uppfödare kunna ta hand om nyfödda kattungar på bästa sätt, gäller det att ha koll på deras utveckling men det räcker inte! Redan innan de föds, gärna redan i samband med parningen, ska mamma katt börja serveras kattungemat eller helst Royal Canins ”Queen”, som är näringsmässigt bättre anpassade för den dräktiga honans ökade energibehov.

Elin och jag hade sms-kontakt igår kväll och naturligtvis handlade konversationen om katter, närmare bestämt Cleo och hennes kommande kattungar. Elin skickade en bild på Cleos bröstvårtor och förklaringen till de hallonröda bröstvårtorna talar bestämt för att det kommer kattungar om en dryg månad.

Elin oroar sig för att Cleo skulle kunna vara skendräktig men den tanken tror jag hon kan avskriva. Förvisso har även en skendräktig hona en förhöjd halt av östrogen och progesteron men inte tillräckligt höga värden för att påverka bröstkörtlar och bröstvårtor. 

Något jag tycker kan vara besvärligt är att få en korrekt vikt på kattungarna, om man inte har en riktig våg. När vi fick den första kullen använde vi en skål, som vi placerade på en vanlig hushållsvåg men ju äldre kattungarna blev, desto knepigare var det att väga dem. Jag vill aldrig krångla med dåliga hjälpmedel, så innan nästa kull kom, stod en riktig barnvåg och väntade på kattungarna. Ett riktigt bra köp!

Alla kattungesakerna ligger prydligt ihoppackade på en hylla i förrådet. Tanken, när jag plockade undan dem, var att jag skulle annonsera ut dem på Blocket under hösten men det har fallit mig ur minnet fram tills igår. Först nu, när Elins kommande kattungar kom på tal, mindes jag att det var min plan. Elin kommer att överta hagen som, enligt mig, är en nödvändighet när man har småttingar. Gissar att hon även är intresserad av vågen.

Det är underbart att planera för nya små liv och börja längta. Det är en så härlig känsla och jag är så glad över att ha fått vara med om den men det går inte att komma ifrån att det också är en hel del arbete. Att ha ansvar för våde förlossning och uppfödningen av små liv kan även innebära en stor portion oro. Det upplevde jag inte minst med den sista kullen men allt fick ett lyckligt slut och alla kattungarna är idag stora och fina  :-). Ingen kan tro att två av dem var så små, när de föddes.

 

30 mar 2020

Välkommen till www.kattungar-stockholm.se

 

Om du fyller i din e-mailadress kommer du att få nyhetsbrev från mig. Det kan handla om ett nytt foder, en utställning eller annat "matnyttigt" för kattintresserade.

Facebook

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)