Inte direkt morgontrötta

Redan vid halv sjutiden väcktes Ove och jag av att det pågick ett slagsmål i sängen. Alla småttingar deltog i fighten. De vuxna katterna hade nog gärna sovit ett tag till. Det är inte ofta de väcker oss och skulle det hända, är det sällan före 08:30. Ove, som skulle till Kvarnviken idag för att delta i vårens städdag i hamnen, serverade katterna deras frukost. Sandie äter enbart blötmat och får, eftersom hon är så smal, kattungemat (Kitten från Royal Canin eller Hill's), som ju är mer kaloririk än våtfoder för vuxna katter. Hon har alltid varit tunn men eftersom hon nyligen fött och ammat kattungarna, är hon nu på gränsen till mager. Som väl är har hon en väldigt god aptit. Stisse äter varje morgon en portion Light blötmat (Royal Canin eller Hill's) och Stinas morgonmål består av varierande sorter av blötmat.

Idag fick jag ett mail från Emma och det handlade om katt, tandstatus och foder. Hon är inte ensam om att ha problem med parodontit (tandköttsinflammation) hos sin katt. Tvärtom tror jag att bekymret delas av många. Jag vet inte säkert men jag tror att katter, precis som människor, har olika disposition för det men som djurägare måste vi jobba för att förhindra ömmande tandkött, tandsten och andra tandproblem (och det gör Emma). Som jag skrivit tidigare har jag själv enbart sträckt mig till att visuellt kontrollera katternas tänder och tandkrämen och fingertutan ligger fortfarande oanvända i "kattskåpet". Vet inte hur många gånger jag tänkt börja använda dem, eftersom katternas tänder är fina och jjag inte orkat ta striden. Jag vet att ingen av dem skulle samarbeta - inte rivas eller bitas men knipa ihop munnen och försöka slingra sig ur mitt grepp. Våra katter har fri tillgång till en blandning av Hill's Optimal Care och Royal Canin's "Veterinary Dental Health", ett helfoder som bara säljs hos veterinärer och i zoobutiker där veterinär är ansvarig. Det tror jag är en bra blandning.
På kattens dag, som firas den första advent alltsedan 1983, var jag för ett par år sedan - tillsammans med många andra - på Evidensia djursjukhus, Västerort. Där demonstrerade en av sköterskorna, hur man på ett bra sätt borstar tänderna på en katt. Det såg så enkelt ut och gång efter annan borstade hon tänderna på katten under dagen. Den kissen var van vid tandborstning sedan den bara var 12 veckor gammal; hade vant sig vid tandborsten och gillade smaken på tandkrämen (kyckling).

9 apr 2017

Välkommen till www.kattungar-stockholm.se

 

Om du fyller i din e-mailadress kommer du att få nyhetsbrev från mig. Det kan handla om ett nytt foder, en utställning eller annat "matnyttigt" för kattintresserade.

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)