Jag visste det men

....ändå blev jag så glad, när orden kom från veterinären:-)!!

Ioannis  blev färdig veterinär för exakt ett år sedan. Av egen erfarenhet vet jag att man aldrig är så noggrann, som när man nyligen tagit examen och fått den efterlängtade legitimationen. Idag skulle kattungarna veterinärbesiktigas och det var Ioannis, som var i tjänst. Han var redan 45 minuter försenad, när han skulle ta sig an våra småttingar -  sex stycken dessutom!

Alla kattungarna är mycket tillgivna och trygga, visst vet jag det. En efter en plockades de ur transportburarna, vägdes och ställdes på britsen för att sedan undersökas. Trots att Ioannis låg dåligt till i tidsschemat gick han igenom småttingarna mycket noga; kollade ögon, öron, tassar, tänder, hjärta, lungor, temperament och en del annat som ingår i en veterinärbesiktning. Om man kan säga att en kattunge samarbetar, så gjorde de verkligen det. Tålmodigt lät de sig undersökas, vaccineras och chippas. Då sade han dem .....de ljuva orden: ”den här kullen är den lugnaste och tryggaste jag någonsin undersökt”. Som sagt, jag visste det och jag vet att han menade vartenda ord.

Alla kissarna fick bästa ”betyg” på allt i besiktningsprotokollet men det saknas en ruta för ”uppförande”, tycker jag. Förvisso finns bedömningspunkten ”temperament” men det täcker inte allt, anser jag. Jag tror att man bedömer en orädd katt, som varken bits eller rivs, som en katt med bra temperament. Att vara trevlig (spinna t.ex.) är för mig ytterligare något - mer som en en presentation av själva sinnesstämningen. Båda skulle finnas med, om jag finge bestämma. För mig är temperament och uppförande det allra viktigaste men givetvis har jag i min uppfödning alltid också strävat efter att följa rasstandarden så att vi får behålla ragdollen som den stora, vackra och himalayatecknase katt den var från början. Tyvärr har (allt oftare) mer kompakta och mindre ragdolls premierats på utställning under senare år. Visst är det roligt med ett bra domarutlåtande. Jag blev jättestolt när Sissel blev Champion men inga kokarder på jorden är värda att sträva efter till priset av en ”annan sorts ragdoll”. Det var inte min förtjänst att Sissel fick sin championtitel. Det tillskriver jag uppfödaren, Inger, och fodervärden, Lotta. Inger som hade valt rätt föräldrar till min avelshona och lät mig få köpa henne och Lotta som hade gjort Sissel ”utställningsvan och fin” med allt vad det innebär.

Dagen har varit riktigt bra. Först och främst för att kattungarna blivit besiktigade utan anmärkning men även för att jag lärt mig något nytt även idag. Pyret spinner alltid när man tar i honom honom, så också idag när veterinären började undersöka honom. Jag blev då ombedd att sätta på vattnet. Varför? Jo för att när katten hör att vattnet rinner, slutar den spinna. Det var helt nytt för mig men ingen kunskap jag kommer att använda mig av, för jag ÄLSKAR när katterna spinner. Veterinärer kan däremot ibland behöva få katten att tystna för att bättre kunna höra hjärtslag och lyssna på lungorna. Även om jag personligen inte har användning av att veta hur man får en katt att tystna, är jag ändå glad över att ha fått vetskap om hur man kan göra. KUNSKAP ÄR ALDRIG TUNG ATT BÄRA!

P.S blev lovad foton från en uppfödare, tillika anställd på kliniken, som hon tog i väntrummet. Hoppas kunna visa dem imorgon.

 

15 jun 2019

Välkommen till www.kattungar-stockholm.se

 

Om du fyller i din e-mailadress kommer du att få nyhetsbrev från mig. Det kan handla om ett nytt foder, en utställning eller annat "matnyttigt" för kattintresserade.

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)