Juridik

Jag hade aldrig trott, när jag antog jobbet som redaktör för Trasdockan, att jag skulle ställas inför så många frågor, för att kunna skriva i tidningen. Jag vill att Trasdockan ska ha ett både intressant och trevligt innehåll och då krävs det att jag själv har god kunskap i det ämne, jag ska skriva om. När jag sätter mig ner för att börja skriva, dyker det upp frågor i mitt huvud - frågor om saker jag aldrig tidigare ens funderat över. Det som nu upptar min hjärna är en fråga om DNA-test för HCM. Alla vet nog inte vad det står för och imorgon ska jag förklara lite mer ingående, vad sjukdomen HCM egentligen innebär. 

På sidan "kattungar till salu" i Trasdockan finns, förutom katterna som är till salu, uppgifter om uppfödaren låtit scanna njurar o/el hjärta på föräldradjuren. Detsamma gäller HCM-DNA. Scanningen (med ultraljud) görs av specialist inom veterinärmedicin och i Sverige finns endast 16 veterinärer, som har behörighet att utföra en sådan undersökning och skriva intyg om resultatet. HCM-DNA analyseras på laboratorier runt om i världen och de flesta kattägarna, som undersöker sina katter, beställer ett provtagningskit från ett laboratorium och tar själva provet på katten. Det går till så att man skrapar på insidan av kattens kind och skickar provtagningsmaterialet till laboratoriet. Nu är det så att jag inte tror att att det provet har har någon som helst juridisk bärighet. Jag tror att det i sådant fall måste utföras av en veterinär. Detta måste jag nu få svar på men vem kan svara mig utan att jag behöver betala 2000kr till en jurist. Jag har kontaktat SVERAK, Trasdockans veterinär och en veterinärprofessor i Uppsala. De två första har svarat att jag måste kontakta en jurist och den tredje har inte svarat (ännu). Jag gör här en jämförelse med humanvården. En blodgruppering är inte giltig, om den inte utförts och undertecknats av legitimerad personal. Därför tror jag att en veterinär måste utföra provtagningen, hur enkel den än är. Jag ska fortsätta söka svar på min fråga!

Igår kom en bild på älsklingarna i Vällingby, Kajsa och Buster, stora fina, bruna, mittedkissar. Jag gissar att Sandies kattungar snart är lika stora som sin mamma. Hon är väldigt liten men ack, så kul! Hon har god matlust och är mycket livlig, så hon har nog inte tid att växa :-). Sandie är oerhört förtjust i Stisse. Han gillar henne också men ibland önskar han nog att han skulle få sova ifred och inte behöva trängas med Sandie, som ofta trycker sig tätt intill honom, när hon ska sova. Tyvärr är jag så usel på att fotografera men jag försökte iallafall.

 
23 aug 2016

Välkommen till www.kattungar-stockholm.se

 

Om du fyller i din e-mailadress kommer du att få nyhetsbrev från mig. Det kan handla om ett nytt foder, en utställning eller annat "matnyttigt" för kattintresserade.