Snåriga regler? Kanske

Väl medveten om att jag skrivit om utställning tidigare gör jag det ändå igen. Sedan i lördags har jag fått flera bevis på att det inte är "solklart" för alla hur det fungerar på utställning. Många som går - och under flera år har gått - på utställning är inte helt säkra på hur det egentligen förhåller sig med; olika kategorier, klasser, titlar och utställningsnivåer (BIV, BIS och BOB). Det är mycket att hålla reda på men utställningen blir ännu roligare, om man förstår hur saker och ting fungerar, tycker iallafall jag.

Sissel fick sitt tredje certifikat i lördags och blev därmed champion. Certifikat får katter som uppnår tillräckligt hög poäng i sin kategori och klass och det är ett bevis på att katten är mycket fin och följer standarden för rasen. Jag ska försöka klargöra detta, så att det blir begripligt (för det är inte enkelt förklarat på SVERAKs hemsida, tycker jag).

På utställning delas katterna in i fyra kategorier: långhår, semilånghår, korthår och orientaler. Inom varje kategori delas katterna sedan in i olika klasser beroende på hur gamla de är, om de är kastrerade eller inte och om/vilka certifikat de tagit tidigare. 

Det finns fyra utställningsnivåer:

nivå 1 - klassbedömning. Alla katter i klassen tävlar mot varandra inom respektive kön. Den bästa katten från vaje kön får de certifikat som utdelas i klassen om den uppnår en viss poäng.

nivå 2- bäst i variant (BIV) När alla klasser inom en variant eller färg är bedömda tar domaren ut "sin" Bästa Vuxna, Bästa Junior och Bästa Kastrat inom varianten eller färgen  

nivå 3 - nominerad till panel (NOM) Domaren jämför de bästa från varje variant och ras som hen har dömt. Bland dessa katter utses sedan Domarens Bästa vuxna hane respektive hona, Bästa Junior, Bästa Ungdjur och Bästa Kastrat hane respektive hona.

nivå 4 - bästa paneler (BIS = best in show). I panelen tävlar alla domarnas bästa katter och samtliga domare röstar sedan på den katt de anser ska koras som BEST IN SHOW i respektive kategori.

Katter får tävla på utställning från den dag de fyller fyra månader men kan inte tävla om certifikat, allmänt kallat cert, förrän de blivit 10 månader (en utställning Sissel deltog i ägde rum precis den dag hon fyllde 10 månade). 

Exempel: Annelie dömer i kategori I, långhårskatter (exotic, perser, ragdoll, helig birma och turkisk van)  och här tävlar Sissel. Hon är mer än 10 månader, okastrerad, hona och har tagit 2 cert. Hon tävlar då i klass 9, öppen klass, okastrerade vuxna honor utan titelHon har vid två tidigare utställningar bedömts tillräckligt rastypisk för att uppnå minst 93 poäng (som krävs i den här klassen). Nu tävlar hon om sitt tredje cert och titeln champion. Jag tittar och känner på henne (det gör alltid en domare) och utdelar poäng för: huvudet, ögonen, öronen, nacken, kroppen, benen,svansen och pälsen. Sissel är bara nyss fyllda ett år och ragdollen är färdigvuxen först när den är tre år. Jag bedömer Sissel som en mycket lovande katt men hon har iännu inte uppnått den bredd, som är optimal för rasen. Den kommer säkert! Hon får sitt tredje certifikat av mig och därmed är hon champion och kommer på nästa utställning att tävla i klass 7, championklassen, och då gäller det titeln International champion (med ännu högre krav, som jag inte går in på idag)..

Krångligt? Helt lätt är det inte men läs gärna förklaringen en gång till. Det brukar hjälpa.

24 apr 2017

Välkommen till www.kattungar-stockholm.se

 

Om du fyller i din e-mailadress kommer du att få nyhetsbrev från mig. Det kan handla om ett nytt foder, en utställning eller annat "matnyttigt" för kattintresserade.

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)