Kastration

KASTRERING/STERILISERING - KATT


Katter som inte ska användas i avel bör kastreras. Även honkatter kastreras eftersom man opererar bort äggstockarna (även om detta ofta - felaktigt - kallas sterilisering). Kastrerade katter blir lugnare, jämnare i humöret och mer tillgivna och lekfulla. För honkatter gäller också att man undviker risken för juvertumör och livmoderinflammation.

Många kattungar är redan kastrerade, när de lämnar uppfödaren men kastration rekommenderas från 6 månaders ålder av de flesta veterinärer. Detta pga att katter kan bli könsmogna redan från ett halvår.
En nackdel med kastrering är en tendens hos katten att öka i vikt. Det gäller både honor och hanar men är individuellt. Om katten ökar i vikt måste kaloriintaget minskas genom att man i första hand byter foder till en sort med lägre energiinnehåll, t.ex. s.k. lightfoder.


KASTRERING AV HANKATT

När hankatten blir könsmogen blir han rastlös, orolig och börjar jama högt och ljudligt. Urinen får en frän lukt och katten kan börja markera revir. När Tasse genomgick puberteten, märktes det knappt. Med Stisse var det annorlunda. Han skrek och vandrade av och an på golvet omväxlande med ryggstödet på soffan. Vid promenaderna på soffan passade han samtidigt på att sätta tassen bakom tavlorna, så att de svajade. Till slut tvingades vi ta ner alla tavlor och lägga dem på golvet. Vi klarade inte av att ha det så och beställde genast tid till honom för kastrering på Västerorts djursjukhus (numera Evedensia). Det ångrar jag idag, eftersom jag gärna skulle ha velat ha en kull med samma fantastiska egenskaper, som han har, efter honom. Han skulle ha fått ett chip (kemisk kastration) istället, som haft verkan under sommaren och hösten och när effekten gått ut och semestern tagit slut, skulle vi ha kunnat hitta en hona till honom. Tyvärr blev det inte så.
När en hankatt fått en operationstid för kastrering får han bara dricka vatten 12 timmar innan sövning, ingen mat alltså. Katten lämnas på sjukhuset på morgonen och får komma hem senare under dagen. Innan den opereras lyssnar veterinär på hjärtat och kontrollerar att den verkar frisk i övrigt och att han har testiklarna på plats i pungen.

Katten sövs och får smärtstillande medicin. Via två små snitt i pungen tas testiklarna bort. Blodkärlen som har försörjt testiklarna knyts av. Snitten lämnas att läka öppet, inga stygn behöver tas bort efteråt. Katten stannar på sjukhuset, tills den är ordentligt vaken. När han kommer hem är han fortfarande ganska trött och behöver vila.
Dagen efter operationen är de flesta hankatter pigga.

Eftervårdsråd: Efter narkos och smärtstillande medicinering är många katter trötta och lite vingliga, när de kommer hem. De bör få lugn och ro i ett mörkt rum, gärna med en filt över sig, så att de inte blir kalla. De bör erbjudas vatten på kvällen men mat först, när de är ordentligt vakna.Om såret blöder eller vätskar, kontakta djursjukhuset!

KASTRERING AV HONKATT

När honkatten blir könsmogen börjar hon löpa. Hon blir orolig, jamar/skriker, rullar och ålar sig på golvet med bakdelen i vädret. Det är dock inte ovanligt att det första löpet är så diskret att man inte märker något, däremot brukar hankatterna märka det.

Honkatter löper vanligen c:a 1 vecka i sträck med 2-3 veckors intervall under den ljusa delen av året. Honor mår oftast inte bra av intensiva löpperioder utan tappar hull och kondition.
P-piller kan förhindra löpning men medför en ökad risk för juvertumörer och livmoderinflammation. Därför avråder vi från användande av p-piller
Katten bör inte kastreras under höglöp.

När din honkatt fått en operationstid ska inte heller hon ha fått mat på 12 timmar före sövningen. Däremot får hon gärna dricka vatten. Katten lämnas på sjukhuset på morgonen och får komma hem senare samma dag. Innan den tas in för operation lyssnar veterinär på hjärtat och kontrollerar att hon verkar frisk i övrigt.

Katten sövs och får smärtstillande medicin. Under operationen görs ett mindre snitt i medellinjen på buken, strax bakom naveln, och bägge äggstockarna och främre delen av livmodern opereras bort. Huden kan antingen sys med stygn som löses upp av kroppen eller med stygn som ska tas bort efter 10 dagar.

Innan katten åker hem får hon vakna upp ur narkosen. När hon kommer hem är hon fortfarande ganska trött och behöver vila. Dagen efter operationen kan många honkatter fortfarande vara lite trötta och vissa kan även ha lite ont medan andra är helt utan besvär.

Eftervårdsråd: Samma som för hankatter.
Eventuella stygn tas bort efter 10 dagar. Vill Du inte göra det själv får du hjälp på djursjukhuset.

Kajsa och Buster kastrerades i fredags. Ingreppet på Kajsa är större och hon skulle säkerligen börja slicka på såret, om hon inte försågs med en "tratt" eller en "body". Det är klart mer störande att ha en "tratt" på huvudet, så Kajsas "föräldrar" köpte en "body" till henne. Hon verkar inte besvärad alls av den, vilket hon ju definitivt skulle vara av en "tratt". 

Båda katterna mår bra.

 
10 maj 2015

Välkommen till www.kattungar-stockholm.se

 

Om du fyller i din e-mailadress kommer du att få nyhetsbrev från mig. Det kan handla om ett nytt foder, en utställning eller annat "matnyttigt" för kattintresserade.

Facebook

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)