Kastration - ett klargörande

 Först och främst - det heter kastration oavsett om det gäller honor eller hanar. Varifrån kommer då villfarelsen att det heter sterilisering beträffande honkatter? Det vet jag inte men det är alltså fel! Att sterilisera en katt innebär endast att den inte kan reproducera sig. Den har brunstbeteendet kvar; skriker, blir rastlös och markerar ofta sitt revir genom att ”kissa in det”.

Mycket lägligt kommer nu information om kastration från Hill’s, som f.ö av och till skickar ut ”bra att veta-läsning” till oss uppfödare. Följande kom igår:

Honor: kastrationen innebär borttagande av äggstockarna En fertil honkatt kan få 15 - 20 kattungar på ett år, så det mest ansvarsfulla är att kastrera henne, om hon inte ska användas i avel (givetvis ska hon inte heller då ha så många ungar på ett år). Kastration utesluter risken för äggstockscancer och minskar dramatiskt risken för livmoderhalscancer. Om honkatten löper flera gånger utan att paras kan hon utveckla depression, anorexi, diarré och kräkningar, något som  den kastrerade honkatten oftast slipper.

Hanar: kastrationen innebär borttagande av testiklarna. Genom att kastrera hankatten finns ingen risk för att han drabbas av testikelcancer. Ingreppet förebygger även flera oönskade beteenden såsom att han ”revirmärker” med fränt luktande urin eller blir inblandad i slagsmål med andra hanar.

Kastrerade katter är generellt mycket mer fogliga och lätta att hantera. Efter kastration förändras kattens hormonbalans vilket gör att ämnesomsättningen minskar. Detta kan i sin tur leda till att katten lättare går upp i vikt men......skyll inte på katten!!! Vilken mat den får bestämmer du. Den kastrerade katten bör serveras mindre kaloririk föda än tidigare men jag tänker fortsätta att ge Sandie kaloririk mat tills hon återfår normalvikt. Efter den senaste kullen är hon alltför smal.

I förrgår besökte vi Sandies förra kull, som jag berättade igår och hade tänkt berätta om idag men jag har skjutit fram det tills imorgon istället. Det var jätteroligt att få se ”våra” katter som vuxna och naturligtvis även att träffa Ethel och Robin. Jag kommer också att visa flera nytagna foton på Safir och Blue imorgon.

9 jul 2019

Välkommen till www.kattungar-stockholm.se

 

Om du fyller i din e-mailadress kommer du att få nyhetsbrev från mig. Det kan handla om ett nytt foder, en utställning eller annat "matnyttigt" för kattintresserade.

Facebook

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)