Köpa katt

Det är ett stort beslut att skaffa katt och det bör vara väl genomtänkt. Frågor man bör ställa sig är bl a: vilken ras vill jag ha? Varför? Iband är svaret bara "för att den är så söt" och det är nog de flesta kattungar. Hur mycket tid är jag beredd att hjälpa katten med pälsvård? En långhårig katt, t ex Perser, kräver att man avsätter mycket tid till kamning och borstning. Detsamma gäller semilånghåriga katter, t ex Ragdoll och Helig Birma. De semilånghåriga har ingen underull och kräver inte fullt så mycket skötsel av pälsen som Perserkatten men fordrar ändå en hel del hjälp. En annan viktig fråga är: hur länge kommer katten behöva vara ensam om dagarna? En katt ska inte lämnas ensam mer än maximalt sex timmar om dagen. Sällskapet behöver inte bestå av människor. Om katten har sällskap av en annan katt eller hund, klarar den sig utan dig ytterligare ett par timmar.

Tasse var min första raskatt. När jag köpte honom hade jag ingen som helat tanke på att skaffa ytterligare en kisse. Visserligen hade jag läst att Birman inte tycker om att vara ensam men att Tasse skulle bli så ledsen, när jag fick till arbetet, hade jag aldrig ens kunnat drömma om. Jag bodde i ett 30-talshus med en gammal, liten hiss med gallergrindar. Hela vägen ner med hissen hörde jag, hur Tasse stod innanför ytterdörren och "grät". Då bestämde jag mig för att skaffa en kompis till honom. Det blev UNDERBARA Stisse. Så snart Tasse tassgripligen visat Stisse, vem som bestämmer, var han en nöjd och lycklig katt igen.

Har många av mina familjemedlemmar eller vänner allergiska besvär? Vem sköter katten, när jag vill resa bort? Har jag råd med bra mat och sand, vaccinationer och eventuella andra kostnader hos veterinären? Vill jag ställa ut min katt? Vill jag avla på den? Hur viktigt är det att katten har stamtavla? Tänk då på att kattungen, även om den har renrasiga föräldrar med stamtavla, räknas som huskatt, om den själv saknar stamtavla. En livförsäkring för katt kan tecknas till ett belopp motsvarande inköpsvärdet. En SVERAK-registrerad katt (katt med stamtavla) kan således försäkras till ett betydligt högre värde än en huskatt. Vad vet jag om mamma och pappa katt; bär de på några sjukdomsanlag eller kända skönhetsfel? Är de ultraljudsundersökta (hjärta och njurar)? Vad vet jag om uppfödaren?

Det är viktigt att uppfödaren är seriös, har en god katthållning och orädda vuxna katter och nyfikna kattungar, att kattlådorna är rena och att såväl vuxna katter som kattungar föds upp med mat av god kvalitet. Viktigt också att kontakten med uppfödaren känns bra och att du lovas "sponsring" genom hela din kattunges liv. 

Det finns säkerligen en hel del fler saker att tänka på, när man står i begrepp att köpa katt men jag hoppas jag fått med det mest väsentliga.

Imorgon ska jag publicera bilder, som jag fick ikväll på söta Kajsa och Buster.

5 maj 2015

Välkommen till www.kattungar-stockholm.se

 

Om du fyller i din e-mailadress kommer du att få nyhetsbrev från mig. Det kan handla om ett nytt foder, en utställning eller annat "matnyttigt" för kattintresserade.

Facebook

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)