"Kattelska" - lektion 3

Katten har en hel del olika läten.

- Vrålet. Hörs vid kattslagsmål. Katten är arg och vrålar till sin fiende "stick annars angriper jag".

- Fräset. Katten är rädd.

- Morrande. Katten är irriterad och varnar för aggression.

- Gallskrik. Katten har ont. Man kan höra skriket till exempel om man råkar trampa katten på svansen eller vid kattparning.

- Mjauet. Katten vill ha uppmärksamhet. Mjauet kan vara tiggande, klagande, ängsligt, förväntansfullt, irriterande och lockande. Det uttrycker många känslor. Vid kommunikation med människan använder katten mjauet.

- Kvittret. När kattmamman vill att ungarna ska följa henne eller komma till henne ger hon ifrån sig ett kvittrande ljud. ”Kom, följ med mig”. Lätet hörs mest när katten är i rörelse.

- Klapprandet med tänderna. Katten ger ifrån sig ett klapprande ljud med tänderna. Det hörs ibland om katten ser en insekt eller fågel genom fönstret.

- Spinnandet. Katten är vänlig, nöjd och tillfreds. Förekommer bland annat när ungarna diar eller när kattmamman är hos ungarna. Det är kattleendet. Katten kan också spinna när den har ont. Spinnandet framkallas av att stämbanden sätts i vibration av struphuvudets muskler. Det påminner lite om vår djupandning, som vi gör när vi är lugna men vi kan också lugna ned oss med genom att djupandas.

Det är inte bara svenska och engelska, som är bra att kunna. Med en katt i familjen bör man också lära sig "kattelska" och grunderna hjälper jag gärna till med. Ytterligare uttryckssätt kommer jag att presentera de närmaste dagarna. Genom det finns tid för dig, innan din kattunge flyttar in, att lära dig vad din katt vill berätta. Även om alla katter pratar samma språk, är de olika till sina personligheter och olika talföra.

Smurf gillar att vara ensam med mig utan sina syskon. Både igår och idag kom hon upp till mig i sängen och liksom ville ha mig för sig själv. Hon hoppade på mig, smög för att försöka attackera mina fötter och lade sig till sist tätt intill mig och njöt av att bli klappad och "hanterad". Ragdollkatten är inte en knäkatt men genom att ha mycket nära kontakt med den blir den en kisse, som mycket kommer att uppskatta närheten till sin ägare och vara nära. Trots att vi har roliga saker i arbetsrummet, vill varken de vuxna katterna eller kattungarna leka där, om vi inte är i samma rum. De vill alltid vara med, där det finns människor.

21 maj 2016

Välkommen till www.kattungar-stockholm.se

 

Om du fyller i din e-mailadress kommer du att få nyhetsbrev från mig. Det kan handla om ett nytt foder, en utställning eller annat "matnyttigt" för kattintresserade.

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)