Katten är ett rovdjur

och den behöver både friska tänder och vassa klor för att klara sin egen försörjning (vilket kan vara väldigt svårt ändå) när den inte har hjälp av människan. Den måste då jaga och själv fånga sina byten. för att sedan slita och dra med tänderna innan den kan äta upp sin fångst. Genom att jobba med tänderna skrapas tandbeläggningar bort, vilket inte är fallet när våra innekatter äter, eftersom de brukar serveras förhållandevis lättuggad mat på fat. Vi måste därför hjälpa dem med deras munhälsa.

På senare tid har jag läst mycket om katter med tandproblem av olika slag. Det har handlat om tandsten, tandfrakturer och om den trista, relativt vanliga tandsjukdomen FORL. Sjukdomen visar sig genom att tandens emalj skadas och att tanden bryts av nära tandköttet. Detta förorsakar katten stor smärta.

Katter är väldigt duktiga på att dölja smärta. Därför är det viktigt att vi ägare regelbundet tittar i munnen på våra kissar. Eftersom jag inte själv reflekterade över det och ingen heller upplyste mig, missade jag att börja vänja katterna vid att jag ibland vill inspektera deras tänder och munhåla, vilket jag borde ha gjort redan från det att de var små. Det hade underlättat för mig senare.

Tänder som angripits av FORL måste dras ut och för att upptäcka eventuella begynnande angrepp under tandköttskanten, bör man samtidigt röntga kattens mun. Katterna samarbetar inte vid en sådan undersökning :-), varför den måste ske i narkos. Även om man tvingas dra ut kattens alla tänder, kan den leva ett långt och bra liv - detta under förutsättning att man anpassar födan och endast serverar den mjuk mat. 

Hur vet man då, om en katt drabbats av FORL? Att ordentligt kunna undersöka munnen, tänderna och tandköttet kräver som sagt sövning men som kattägare kan vi genom vissa egna iakttagelser hjälpa katten så att den slipper onödigt mycket lidande. Det vi själva kan göra är att ge akt på om:

Om  så är är fallet bör vi snarast beställa tid hos veterinären för närmare undersökning.

22 feb 2019

Välkommen till www.kattungar-stockholm.se

 

Om du fyller i din e-mailadress kommer du att få nyhetsbrev från mig. Det kan handla om ett nytt foder, en utställning eller annat "matnyttigt" för kattintresserade.

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)