Katten när jag var barn

Synen på katter är på många sätt annorlunda idag, motför hur den var när jag var barn. I flera avseenden är den förbättrad men tyvärr inte i alla. Då var kattungar mest något som kattmammans ägare ville "bli av med" och inget man tog betalt för. Som jag minns det var kattungarna bara runt 7 - 8 veckor när de var tvungna att lämna sin mamma - alldeles för tidigt!!! Därvidlag har det blivit mycket bättre men det finns fortfarande problem; grovt skattat lever 100 000 förvildade, hemlösa katter i vårt land. 

Hur kan människor vara så hjärtlösa att de lämnar sin katt helt åt sitt öde och på förhand ändå veta att den kommer att tvingas leva i misär? De tre vanligaste orsakerna till att vi har så många stackars katter, som driver omkring är:

1. Ägaren vill eller kan inte ha kvar katten och överger den.

2. Katten föds i det vilda. 

3. En tamkatt har gått vilse. Det händer ofta i samband med en flytt, att katten blivit skrämd eller att en okastrerad hane går iväg i hopp om att hitta en honkatt att para sig med.

Vad kan göras åt problemet? Djurorganisationer och enskilda djurvänner har länge kämpat för att få till stånd en lag på obligatorisk ID-märkning och kastration av alla katter som inte skall gå i avel.
Det har gått lång tid sedan kravet kom. Trots det är vi fortfarande inte i mål. Något som också skulle minska antalet hemlösa kissar är, enligt mig, att med kraft satsa på att höja kattens status. Det tror jag delvis skulle bli en följd av om lagförslaget om kastration gick igenom, för den största delen oönskade kattungar är resultatet av fritt gående, ofta hemlösa, okastrerade katter.

När jag var barn tror jag knappt att kastration av katt förekom, p-piller var inte framforskade. Förvisso är kattens status idag långt bättre än när jag var barn men inte i närheten av hundens. Kravet för att få annonsera ut blandraskattungar på Blocket är att de kostar minst 500 kronor, blandrashundar minst 1 000 kr - dubbelt så mycket!!! Om blandrashundar och blandraskatter skulle kosta lika mycket, tror jag att det vore ett mycket bra första steg för att höja statusen för katt. Om minimipriset dessutom var satt till minst 5 000 kronor - vare sig det handlar om hund eller katt, skulle nog fler tänka "längre än näsan räcker", innan de skulle köpa en katt för det priset. Imorgon vill jag vidareutveckla mina tankar ytterligare lite.

24 apr 2020

Välkommen till www.kattungar-stockholm.se

 

Om du fyller i din e-mailadress kommer du att få nyhetsbrev från mig. Det kan handla om ett nytt foder, en utställning eller annat "matnyttigt" för kattintresserade.

Facebook

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)