Våra små lejon

Det är enbart två kattdjur, som bildar sociala grupper; tamkatten och lejonet. En katt som står lägre i rang håller ofta sin svans rakt upp, när den hälsar på annan och ranghög katt. Den i sin tur lyfter sällan sin svans. Likadant är det med lejonet. Om kissen, som står högre i rang också lyfter svansen, fullföljer båda många gånger hälsningen med att mötas nos mot nos och stryka sig mot varandra. Kattungar som vill dia närmar sig sin mamma med lyft svans och puffar först med pannan och sedan med hjässan mot hennes haka. Det är vanligt att våra tamkatter kommer fram till oss och gör likadant som kattungen för att visa att de är av lägre rang än sin matte och/eller husse.

Ännu återstår en hel del i boken "Hur tänker din katt", f.ö den bästa kattbok jag läst. Jag älskar vetenskapligt grundade påståenden. Här handlar det inte om vad någon enskild katt gjort och gör, här gäller fakta. Det är så mycket att "ta in", så boken går inte att att sträckläsa. När jag kommer vidare, kanske jag får svar på min fråga varför kattungarna, så gott som alltid, följer med mig, när jag går på toaletten. Ibland hoppar två av dem ner i samma toalåda, ibland i varsin. Den tredje får oftast vänta på sin tur men det händer att alla tre delar på två lådor. I boken får man förklaringar på så oändligt mycket, som jag sett men inte förstått den direkta anledningen till. Ett exempel är varför katter, två och två, slickar varandra. Jag har alltid trott att de gör så för att visa att de tycker om varandra men det är inte hela sanningen. Beteendet har både en lugnande och en social funktion; katten lättar på trycket och katterna slipper öppna konflikter. Det engelska uttrycket "social grooming" täcker bättre vad beteendet innebär. Om det skulle uppstå ett bråk katter emellan, sätter  de sig ner efteråt och börjar slicka sig intensivt. Det gör de för att lugna sig själva. En katt som utsätts för långvarig stress kan slicka bort stora fläckar av pälsen. I dessa lägen måste man försöka fundera ut, vad som gör katten stressad och om möjligt åtgärda problemet. Man kan också köpa feromoner till sin hjälp.

Ikväll fick jag ett roligt besked. Flinga är anmäld till utställningen i Västerås nästa lördag. Då får jag följa två av "mina" kattungar i utställningsvärlden. Det kommer att vara både Lailas och Flingas första kattutställning och det blir också deras första "gemensamma bad". Laila har bestämt sig för att sy en burklädsel till sin lilla tjej. 

Ove hinner inte följa med till Västerås, eftersom det återstår en hel del att göra på båten, innan den ska till Mälarövarvet. Jag har planerat att åka tåg till utställningen i Västerås och tänkte boka tågbiljett tidigare ikväll men avvaktar. Kanske vill Carina följa med, vilket vore roligt, och eftersom hon är på Cypern den här veckan, väntar jag med bokningen tills hon kommer hem.

Imorgon kommer ett foto på skönheten. Mitt idiotiska hemsideprogram låter mig plötsligt inte ladda ner bilder.

12 apr 2017

Välkommen till www.kattungar-stockholm.se

 

Om du fyller i din e-mailadress kommer du att få nyhetsbrev från mig. Det kan handla om ett nytt foder, en utställning eller annat "matnyttigt" för kattintresserade.

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)