Kattens beteende

När barn under tre år har ont någonstans, anger de ofta att det onda sitter i magen trots att det egentligen är t.ex. halsen det handlar om. Det gäller då att kunna förstå vad barnet menar. Hos människor brukar vi mest kalla det vi ser för kroppsspråket. Hos katter säger vi beteendet. Idag såg/lyssnade jag på Nyhetsmorgon, veterinär Bujon från Södra Djursjuksjuket,. Han talade om katter och besvarade "kattfrågor". Ett av spörsmålen handlade om varför katten väljer att kissa utanför lådan. Det finns många troliga svar på den frågan men inte sällan är beteendet av psykogen natur. 

Människan "delas upp" i kropp och själ och har så gjort i många, många år. Psykologen och psykiatern är specialiserade på människans psyke och kroppen sköts av andra. Så är det även bland djuren. Veterinären idag fick en fråga: "varför kissar min katt kissar på andra ställen än i kattlådan? Han gav flera tänkbara orsaker och sade att detta inte behöver vara ett fysiskt problem. Om det skulle vara av psykisk art är en specialist på kattbeteende, en etolog, den som bäst kan hjälpa till. Kropp och själ hänger samman och vi får inte glömma bort att vi kanske själva kan lösa ett oönskat beteende hos katten genom att fundera över om det hänt något för katten obekant den senaste tiden; matplatsen eller kattlådan har flyttats, en människa eller ett djur har flyttat eller flyttat in osv. Kanske kan du själv bli "beteendevetaren" och enkelt bli kvitt bekymret.

Idag kommer besöket hos veterinären inte att handla om beteende. Jag vill, som jag redan berättat, få kissarna undersökta för att få veta, om något verkar fel/svårt för dem och som jag kan hjälpa dem med. Man kan underlätta för en katt med artros genom att t.ex ställa en pall framför sängen, så att kisse lättare kan ta sig upp när den vill sova. Likaså vill jag få katternas tänder "genomgångna" och få hjälp med eventuella tandproblem (tandvärk är ju väldigt smärtsamt). Jag har inte märkt att varken Stisse eller Stina har ont någonstans men vet att katter sällan visar, när de har problem. Jag hoppas innerligt att veterinären inte hittar några fel.
Vi ska åka om två timmar.

28 nov 2019

Välkommen till www.kattungar-stockholm.se

 

Om du fyller i din e-mailadress kommer du att få nyhetsbrev från mig. Det kan handla om ett nytt foder, en utställning eller annat "matnyttigt" för kattintresserade.

Facebook

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)