Kattens dag

1983 beslöt SVERAK att katten skulle tilldelas en egen dag. Sedan dess firas Kattens Dag varje år den 1:a advent. Många, både zoobutiker ovh veterinärkliniker, brukar ordna små "jippon" den dagen, ofta med "coola katter" på plats tillsammans med sina hussar och mattar. Det finns då möjlighet för besökarna att få klappa katterna och också ställa frågor till djurägarna.

För fem år sedan, jag hade precis börjat jobba med Trasdockan, blev jag ombedd av en veterinär att ordna några katter till beskådande på Djursjukhuset Västerort. Två ragdolls låg sedan snällt i varsin kattbur hela dagen, medan förtjusta besökare uttryckte sin beundran över de fina kissarna. Som ytterligare ett "dragplåster" hade man också utlovat att de, som tog sin katt med sig, skulle få sin kisses tänder påtittade av en veterinär specialiserad på tänder. Dessutom hade en av djurvårdarna tagit med sin egen tandborstningsvane hankatt. Varje timme visade hon hur tandborstning på katt ska gå till. Utan protester lät katten sköterskan borsta på utan att opponera sig. "Hemligheten är tandkrämen", viskade djurgårdaren i mitt öra, när jag undrade hur det var möjligt att få katten att acceptera tandborstningen. Det gäller (bara) att börja vänja kattungen vid tandborsten redan när den flyttar in i sitt "för-alltid-hem".

Ove och jag har flera gånger besökt olika "kattens-dag-firanden" den 1:a advent, dock inte i år. Jag hoppas och gissar att det även idag varit många besökare på plats för att njuta av de fina katterna. Rapport om exakt antal kommer under den kommande veckan.

1 dec 2019

Välkommen till www.kattungar-stockholm.se

 

Om du fyller i din e-mailadress kommer du att få nyhetsbrev från mig. Det kan handla om ett nytt foder, en utställning eller annat "matnyttigt" för kattintresserade.

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)