Katten - en spännande familjemedlem

Intresset för katten har under åren ökat och kattens status är väsentligt högre idag än för bara 25 år sedan. Forskningen har tagit rejäl fart och vi vet mer och mer om våra älskade katter. Det är lättare för oss kattägare att förstå våra djur, när vi kan tolka deras signaler och genom forskning VET vi också vad katter tycker om respektive ogillar. Genom att förhålla oss till den vetskapen får vi en än nöjdare katt och blir därmed också en ännu mer belåten kattägare. Detta blev jag påmind om, när jag såg morgon-TV igår. För andra gången på kort tid var Bo Söderström med i programmet. Det påminde mig om att jag ska skriva en sammanfattning av den intervju jag gjorde med honom för några veckor sedan. Där berättade Bo om den klassiska musikens positiva inverkan på katter och det kan alla kattägare testa genom att klicka på länken:

https://open.spotify.com/album/6U2nNfUuFEYjqF3UoZTx18 

Något som även tidigare intresserat mig - och inte minst nu - är kattens löp. Hur ofta löper mina honor? Med jämna intervall, oregelbundet? Vad avgör? Stina har fått fyra kullar, alla kattungarna är födda i november; 5:e, 7:e, 9:e och 10:e. Det betyder att Stinas löp kommer regelbundet i början av september. Däremellan har hon löpt ett par gånger, förmodligen också med regelbundenhet men det har jag inte registrerat i min "egen hårddisk", den ovan halsen :-). Jag minns bara dem, när jag längtat efter kattungar. Detta vet vi idag om en katthonas löp:
En honas löpperioder beror på ålder, ras, årstid samt om det ev. finns en hane i katteriet. Det är inte alltid regelbundenhet i löpen. En löpperiod kan vara upp till en vecka. Vissa honor löper varannan vecka och sen finns det de som löper en gång om året. Alla varianter är normala. Det finns honkatter som inte "kommer ur” löpet utan löper vecka efter vecka. Alla varianter är normala. Det är vanligt att en hona gör uppehåll i sina löp under sommaren på grund av värmen, likadant kan det vara under den mörka perioden. Alla "löpvaianterna" är normala och vi får ingen vägledning av ovanstående. I mitt fall tycker jag mig ändå ha sett att Stinas löp har ett mönster. Tyvärr vet jag inget om Sandies eventuella regelbundenhet, eftersom hon endast löpt, i alla fall tydligt - vissa honkatter kan ju också ha s.k tysta löp" - så jag kan inte dra någon slutsats av att hon inte löpt sedan i i slutet av november. Men...........med tanke på hennes enorma matlust, hennes osedvanligt tillgivna beteende och hennes viktökning är vi många som tror och håller tummarna för att det kommer småttingar runt 25:e denna månad. 

Att under den mörka "inneperioden" få följa sådana här sötnosar gör dagarna ljusa ändå. Hoppas, hoppas att vi får njuta av Sandies bebisar, när Flinga och Primus flyttar i början av februari. De nya kattungarna kommer då att vara drygt en vecka och nyss ha öppnat sina ögon. När de sedan är flyttfärdiga är det sommar, båtlivet har startat och tomheten blir inte lika påtaglig när de kattungarna flyttar. Kanske behåller vi till och med encool.

 

 
8 jan 2017

Välkommen till www.kattungar-stockholm.se

 

Om du fyller i din e-mailadress kommer du att få nyhetsbrev från mig. Det kan handla om ett nytt foder, en utställning eller annat "matnyttigt" för kattintresserade.

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)