Katter hela dagen

Idag kom det nya avsnittet i "kattutbildningen"; raser och färger. Det trodde jag mig kunna redan!! Inte då, jag har hållit på hela dagen. Raserna var jag skapligt bekant med, färgerna och mönstren också trodde jag men aj, aj så svårt det var att bedöma en bild på en vit katt. Handlade det om en chinchilla eller var det en helvit katt? Det finns endast finns ett säkert tecken - färgen på nosspegeln. Chinchillans nosspegel är tegelröd med mörkare konturer, den vita kattens rosa. Omönstrade katter kallas nonagouti, mönstrade agouti. Agoutikatter finns i alla färger och det finns många färger. De har tegelröd nosspegel med mörkare konturer och dessutom "glasögon" (vitt runt ögonen), ljus, nästan vit haka och öronkanterna är vita. Chinchillan är alltså en agoutikatt.

Efter många timmar har jag nu skickat in mina svar på den första uppgiften; att titta på bilder och avgöra färger, nonagouti eller agouti, mönsterform - tabby, tigré, spotted eller tickad, maskning och eventuell vitfläck. Det var inte helt enkelt. Den andra uppgiften ska jag ta mig an imorgon. Den innebär att jag ska välja en ras, får i mitt fall inte vara Ragdoll, och skriva om historik (ursprung och utveckling), när kom katten till Sverige, hur stor är rasen, finns det tillräckligt med avelshanar, importeras många katter av rasen och i sådant fall varifrån, hälsoproblem?

Även den andra uppgiften i veckans avsnitt kommer att ta en hel del tid men jag lär mycket nytt, som jag inte hade en aning om tidigare, antar jag. Jag har valt Sibirisk katt. Det kan vara bra att veta lite om den rasen också. Nicke och Anna-Karin har en SIB as 21. I somras funderade jag ett tag på att köpa en "Sibbe" men vår fjärde katt kommer att bli en Ragdollflicka.

 
14 okt 2015

Välkommen till www.kattungar-stockholm.se

 

Om du fyller i din e-mailadress kommer du att få nyhetsbrev från mig. Det kan handla om ett nytt foder, en utställning eller annat "matnyttigt" för kattintresserade.

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)