Katter i olika åldrar

Det är riktigt bra att ha katter i olika åldrar. På så vis får jag goda råd från Royal Canin beträffande både små kattungar, äldre kattungar (som idag är snart åtta månader), tvååringar, sexåringar och det RC kallar seniorer, dvs gubben Stisse. Idag kom ett mail, som gäller Sissel (ska vidarebefordra det till Lotta). "Royal Canins skola" undervisar idag om frakturer.

Det stämmer absolut inte att en katt, som ramlar, alltid landar på fötterna. Katter kan precis som människor bryta ett ben om de faller.
För att ha nästan 300 ben i kroppen är kattungen väldigt vig, smidig och dynamisk, egenskaper som framhävs alltmer under de första veckorna av kattungens liv. Ryggraden är flexibel, svansen kan böjas åt alla möjliga håll och till skillnad från människan är kattens skulderblad inte fixerade. 
En katt vill inte visa, när något är fel; om den har ont eller är sjuk drar den sig istället undan och isolerar sig. Den kan jama när man smeker den, är spänd i munnen, har hög andningsfrekvens, låter bli att slicka sig och vårda sin päls etc, när den har ont. Om katten beter sig så, ska den veterinärundersökas.

Om din kattunge gjort sig illa och kanske drabbats av en fraktur behöver du inte bandagera den drabbade kroppsdelen. Åk istället med katten till veterinären så fort som möjligt och se till att placera den, så att den inte kan flytta sig i bilen under färden.

Så snart din kattunge har vuxit färdigt och fått ett bra självförtroende, så kommer den att börja klättra på alla åtkomliga ytor. Då, om inte förr, bör man snarast säkra fönster och balkonger med inglasning, galler eller lösa nät. Genom att "kattsäkra" hemmet och förebygga olyckor besparar man både sitt djur och sig själv en massa onödig smärta och problem.
Om kattungen ändå råkar ut för ett fall, så har den en reflex att mjuka upp landningen med hjälp av en ”fallskärmsteknik”, där den roterar i luften med tassar och trampdynor vitt särade. Detta fungerar bara under förutsättning att kattungen har tillräckligt med tid att vända sig i luften. Det betyder att den hinner vända sig i luften och landa rättvänd om fallet är mer än 7 meter högt, men ett så högt fall kan åsamka katten allvarliga skador, oavsett om den landar rättvänd eller inte. 

En kattunge ur en annan kull ramlade ner från översta våningen på vårt klätterträd. Jag vågade nästan inte ta upp den från golvet för att "gå igenom" den lilla kroppen. Den hade haft änglavakt och jag fick mig en läxa. Jag hade flera gånger studerat kattungarna, när de klättrat upp och lagt sig strax under taket men bedömt att de insett faran med att leka däruppe. De hade legat stilla och lugnt, när de varit där men inte den här gången. Efter det monterar vi ner klätterställningen, när kattungarna blir så stora att de visar tendens att vilja ta sig dit.

Nu ska jag gå in till kattungarna och studera färg och teckning lite mer noggrant.

21 nov 2016

Välkommen till www.kattungar-stockholm.se

 

Om du fyller i din e-mailadress kommer du att få nyhetsbrev från mig. Det kan handla om ett nytt foder, en utställning eller annat "matnyttigt" för kattintresserade.

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)